10 dingen om te weten over dashiki

dashiki, dashikis -

10 dingen om te weten over dashiki

 

10 dingen om te weten over dashiki


Het Afrikaanse continent is geliefd om zijn rijke en joviale cultuur en om zijn gewoonten en tradities. De Afrikaanse stammen zijn een van de oudste bewoonde stammen op aarde. Een interessant onderdeel van deze cultuur is het Afrikaanse dashiki-hemd dat de inboorlingen dragen. Deze bedrukte outfit is de meest populaire van alle Afrikaanse bedrukte jurken in de wereld.

In principe is de dashiki een kleurrijk kledingstuk dat door Afrikaanse mannen bij diverse formele en informele gelegenheden wordt gedragen. Hoewel de trend zich nu over de hele wereld heeft verspreid en vrouwen deze prints ook zijn gaan dragen. Het is zo gemaakt dat het de bovenste helft van het lichaam, d.w.z. de romp, bedekt.

Het traditionele kledingstuk heeft een V-hals, met of zonder kraag, met prachtig borduurwerk op de halslijn en de mouwen, zoals veel andere jurken met Afrikaanse print. Het wordt gewoonlijk gecombineerd met een traditionele hoed zonder rand, een Kufi-hoed genoemd, en een broek die Skoto wordt genoemd. Deze prent maakt niet alleen deel uit van de traditie van de Afrikanen, hij heeft voor hen ook historische betekenis.Dus hier zijn 10 geweldige feiten die je moet weten over Dashiki prints:

 


1) Oorsprong : De Dashiki-print zou zijn ontstaan in West-Afrika en werd later verwerkt tot het Afrikaanse dashiki-shirt. Aanvankelijk werden alleen hemden van deze opdruk gemaakt, maar daarna begonnen ontwerpers er verschillende stijlen jurken van te maken. Als gevolg daarvan zijn deze Afrikaanse printjurken vandaag de dag even populair bij mannen als bij vrouwen. Het werd in de jaren zestig op de markt gebracht.2) Geschiedenis: dashiki is het symbool van Black African History Month. De verkoop van dit kostuum is het hoogst in februari, dat als een zwarte maand wordt beschouwd. Het Afrikaanse dashiki-shirt werd oorspronkelijk gedragen als een traditie van protest tegen het onrecht waarmee de Afro-Amerikanen in de begindagen werden geconfronteerd. Dit in tegenstelling tot de kledij die mannen in die tijd geacht werden te dragen, namelijk jas en stropdas.

Het werd gedragen om de boodschap te verspreiden dat 'Black is Beautiful'. Door de Amerikaanse kledingtradities aan te vechten, deden de Afrikaanse gemeenschappen hun rechten gelden in de Amerikaanse samenleving.

Na verloop van tijd keerden de situaties in hun voordeel en vervaagde de beweging, maar de Dashiki-print blijft bestaan met zijn levendige kleuren. Het resultaat van het protest was zodanig dat vandaag de dag niet alleen inheemse Afrikanen, maar ook Amerikanen en vele andere mensen van verschillende geloofsovertuigingen de dashiki dragen als een normaal kledingstuk.


3) Etymologie : Het woord "Dashiki" is afgeleid van een inheemse taal, Yoruba of Hausa, wat hemd betekent. De namen van andere traditionele kledingstukken die samen met de dashiki worden gedragen, zoals Kufi en Skoto, zijn eveneens afgeleid van het Yoruba.

4) Stijlen : Er zijn twee hoofdmanieren om Afrikaanse dashikis jurken te maken.

  • a) Kostuum: Het Dashiki-pak lijkt veel op het Ethiopische pak, behalve dat het geen kraag heeft. Het pak is gemaakt van levendige Dashiki vezels. Het bestaat uit een Afrikaans dashiki-hemd, een Skoto-broek en een Kufi-muts zonder rand.
  • b) Jurk : De Dashiki-jurk wordt ook wel de Senegalese kaftan genoemd. Het heeft lange klokkende mouwen en reikt tot de enkel. Het wordt gecombineerd met de Kufi pet en de Tubay koordbroek.

Stamhoofden of moslims combineren hun Dashiki-hemden met een bijpassende broek.

5) De dashiki als moderne outfit : De dashiki werd in de westerse cultuur geïntroduceerd als een outfit om het regeringsbeleid aan te vechten. Later ontstond in de Verenigde Staten een industrie voor de vervaardiging van Afrikaanse Dashiki-hemden. Daardoor kreeg zelfs de Amerikaanse gemeenschap de kans om de populaire Afrikaanse jurken te dragen.

6) De Dashiki print vandaag : De dashiki maakt nog steeds deel uit van de ceremoniële kleding in West-Afrika. Het wordt bij vele religieuze gelegenheden gedragen. Veel mensen dragen Dashiki in moskeeën, kerken en andere gebedshuizen. Ook nu nog heeft de Dashiki-print een traditioneel tintje.

7) Afrikaanse cultuur : Veel Afrikanen geloven dat de dashiki een Afrikaanse of zwarte traditie is en niet door Amerikanen mag worden gedragen. Het betekent hun overwinning op de politieke opvattingen van blanke Amerikanen.


Dus als een Amerikaan een dashiki draagt, beschouwen ze dat als een teken van belediging. Hoewel met de veranderende tijden, is de dashiki nu beroemd over de hele wereld en wordt hij gedragen door mensen uit verschillende culturen. Het wordt nu ook gedragen als informele kleding en is zeer trendy.


8) Bruiloft kleuren : Dashiki-prints zijn er in verschillende kleuren en kunnen worden overwogen voor specifieke gelegenheden. Meestal wordt de grijze dashiki gekozen voor bruiloften en andere veelbelovende gebeurtenissen. Voor traditionele evenementen wordt gekozen voor lavendel, paars en blauw.Deze felle kleuren hebben betekenis. De kleur paars symboliseert trouw, terwijl de kleur blauw staat voor liefde en harmonie in Afrika. Sommige bruiden en bruidegoms dragen op hun trouwdag ook een witte dashiki. Moderne bruidsparen laten deze traditionele kleuren ook links liggen en kiezen voor levendige, niet-formele kleuren.9) Kleur van de begrafenis : De dashiki wordt in Afrika ook gedragen bij begrafenissen of overlijdensceremonies. De voor deze gelegenheden gekozen kleuren zijn rood en zwart. De kleur rood staat voor verlangen en liefde, terwijl zwart de dood symboliseert. Rood en zwart worden beschouwd als de kleuren van de rouw.

10) De Dashiki trend : Vele Afrikaanse jurken hebben aan populariteit gewonnen, maar de dashiki blijft om vele redenen de wereldwijde favoriet. Het is een lichtgewicht kledingstuk dat zeer comfortabel en luchtig is tijdens de zomerseizoenen. Ze zijn verkrijgbaar in losse maten, zodat ze door iedereen gedragen kunnen worden. Dit coole kledingstuk is eeuwen geleden ontstaan, maar het is nog steeds een trend en een favoriet van veel ontwerpers.

Dashiki is ook bekend als "Angelina" in sommige delen van Afrika, zoals Ghana en Congo. De Dashiki-print en zijn culturele betekenis zijn ook in films te zien geweest. Veel inheemse persoonlijkheden hebben de traditionele kleding ook gedragen bij culturele evenementen en talkshows.