Wat is BLM?

Black Lives Matter, blm -

Wat is BLM?

hashtag (#BlackLivesMatter) het begin van de beweging

 

Black Lives Matter is een activistische beweging die begon als een hashtag (#BlackLivesMatter) nadat George Zimmerman was vrijgesproken van het doodschieten van Trayvon Martin, een ongewapende Afro-Amerikaanse tiener die in juli 2013 in Florida was gedood. De beweging kreeg meer bekendheid en populariteit na twee geruchtmakende sterfgevallen in 2014 van ongewapende Afro-Amerikaanse mannen (Eric Garner in Staten Island, NY en Michael Brown in Ferguson, MO). Geen van de politieagenten die bij hun dood betrokken waren, is aangeklaagd (d.w.z. formeel beschuldigd van een misdrijf).

black lives matter rastafarimarket.fr

Geweld tegen Afro-Amerikanen

Er is een bredere context en geschiedenis van Afro-Amerikaanse mannen die door de politie zijn gedood, van wie velen, zoals George Floyd (2020), ongewapend waren. Sinds 2014 zijn er andere spraakmakende sterfgevallen geweest, waaronder Tamir Rice (2014), Laquan McDonald (2014), John Crawford (2014) Freddie Gray (2015), Walter Scott (2015), Alton Sterling (2016), Philando Castile (2016), Terence Crutcher (2016), Antwon Rose (2018) en anderen. Zwarte vrouwen en meisjes zijn ook het doelwit van politiegeweld, een realiteit die aanleiding was voor de "Say Her Name"-beweging om te benadrukken dat dit geweld vaak onopgemerkt blijft. Vrouwen die zijn overleden als gevolg van interacties met de politie zijn onder meer Sandra Bland (2015), Deborah Danner (2016), Atatiana Jefferson (2019) en Breonna Taylor (2020).


Van protesten tot politieke oplossingen

 

Voortdurende lokale en nationale protesten en andere acties, vaak naar aanleiding van de dood van andere ongewapende Afrikaanse Amerikanen, hebben de Black Lives Matter-beweging in de publieke belangstelling gebracht. Black Lives-activisten hebben "Campaign Zero" uitgebracht, met tien beleidsoplossingen die zijn ontwikkeld in samenwerking met activisten, demonstranten en onderzoekers uit het hele land, waarbij rekening is gehouden met de eisen van de gemeenschap, de input van onderzoeksorganisaties en de Task Force on 21st Century Policing van de president.

Op 4 maart 2016 maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie de bevindingen bekend van twee afzonderlijke onderzoeken naar Ferguson. In één rapport werd een patroon van schendingen van burgerrechten door de politie van Ferguson vastgesteld. Een tweede rapport bepaalde dat "het bewijsmateriaal dat is onderzocht in het onafhankelijke federale onderzoek naar de fatale schietpartij op Michael Brown geen federale aanklacht van burgerrechtenschendingen tegen politieagent Darren Wilson van Ferguson ondersteunt." Twee weken later, op 17 maart, kondigden het ministerie en de stad Ferguson formeel een overeenkomst aan "om het ongrondwettelijk rechtshandhavingsgedrag te verhelpen dat het ministerie van Justitie tijdens zijn onderzoek naar burgerlijke patronen of praktijken had vastgesteld". Met de aankondiging werd een einde gemaakt aan een lopende federale rechtszaak tegen Ferguson, en werden een aantal kwesties aangepakt, waaronder politiewerk en justitiële praktijken zonder vooroordelen, bescherming van de rechten van alle individuen op grond van het Eerste Amendement, en heroriëntering van het beleid van Ferguson inzake het gebruik van geweld.

 

Black Lives Matter blijft zoeken naar politieke oplossingen die verder gaan dan de gebeurtenissen in Ferguson.
Louisville, Kentucky - Toen op 28 mei massale protesten uitbraken in Louisville, Kentucky, was een van de grootste zorgen van Chanelle Helm dat jonge mensen de straat op gingen.

 

 

De beweging gaat door

Daarom zeggen organisatoren van Black Lives Matter en anderen dat de protesten en het werk niet zullen ophouden.Terug in Louisville, zegt Helm, zullen organisatoren en demonstranten hun werk voortzetten en de bewoners voorlichten over het belang van gemeenschapskracht. Ze hebben miljoenen dollars ingezameld voor obligatiefondsen die honderden beschuldigde demonstranten hebben gesteund. Black Lives Matter Louisville vond ook onderdak voor mensen in nood en breidde haar activiteiten uit om de gemeenschap beter te dienen.Onder druk stemden de stadsleiders in met de oprichting van een civiele beoordelingsraad (hoewel er nog aan gewerkt moet worden, zei Helm). Zij hebben ook "aanklopverboden" verboden, maar organisatoren en activisten roepen Kentucky op een landelijke versie van het verbod in te voeren, bekend als de "Breonna-wet".Demonstranten blijven ook gerechtigheid eisen voor Taylor en zijn familie. Deze week heeft de waarnemend politiechef van de stad naar verluidt twee agenten in Taylors zaak voorgeleid: een die een arrestatiebevel heeft aangevraagd en de andere die de kogel heeft afgevuurd die de 26-jarige hulpverlener heeft gedood. Een andere agent is al ontslagen. Maar de familie vraagt om een aanklacht. "Alles minder dan een strafrechtelijke aanklacht hier door een competente aanklager is onaanvaardbaar," zeiden Taylors familieadvocaten woensdag in een verklaring.De woede had zich opgestapeld na de moord op Breonna Taylor, 26, in Louisville's West End op 13 maart. Kort nadat Taylors verhaal nationale aandacht kreeg, zag de wereld op 25 mei beelden van George Floyd die schreeuwde "ik krijg geen adem" en zijn moeder om hulp riep onder de knieën van een blanke politieagent voordat hij onbeweeglijk werd in Minneapolis, Minnesota.

 

Toen de zon onderging, liepen de spanningen op. De politie, gekleed in oproeruitrusting, vuurde traangas en andere projectielen af. Sommige demonstranten vernielden eigendommen en stichtten brand. Veel mensen raakten gewond, onder wie zeven toen iemand het vuur opende in de menigte. Het was een nacht die Louisville deed schudden, en voor de demonstranten was het pas de eerste dag.Demonstranten, organisatoren en activisten zijn de meeste, zo niet alle, 200 dagen sindsdien in een of andere vorm bijeengekomen. Soms zijn de groepen met honderden, andere keren zijn het er maar een paar in een park in het centrum, dat door de demonstranten "Injustice Square" is genoemd. Bij de protesten zijn vaak mensen van Black Lives Matter, de Louisville Urban League, de Kentucky Alliance Against Racist and Political Repression en andere groepen betrokken.

De demonstranten dag na dag te zien samenkomen "laat me weten dat wat er gebeurt in dit deel van het werk van verzet en vechten voor onze vrijheid, en dit voortdurende proces van het zien dat mensen deze ruimtes ontwikkelen, dat we precies doen wat we moeten doen," zei Helm.Het is een gevoel dat wordt gedeeld door Black Lives Matter-organisatoren in het hele land als ze nadenken over een jaar dat veel pijn heeft gebracht, maar ook veel prestaties, en hun prioriteiten bepalen als 2021 nadert.Van politie naar COVID: "Verstoren van door de staat gesanctioneerd geweld".

De Black Lives Matter (BLM) beweging werd opgericht door drie zwarte vrouwen - Patrisse Cullors, Alicia Garza en Opal Tometi - na de vrijspraak van de man die de 17-jarige Trayvon Martin in 2013 doodschoot. Sindsdien heeft #BlackLivesMatter een wereldwijd netwerk, andere organisaties en tientallen lokale BLM-hoofdstukken in de Verenigde Staten met zich meegebracht.Protesten georganiseerd onder de vlag van Black Lives Matter hebben de straten van grote en kleine steden opgeschrikt. En organisatoren streefden naar "het uitroeien van blanke suprematie en het opbouwen van lokale macht om in te grijpen in het geweld dat zwarte gemeenschappen wordt aangedaan door de staat en burgerwachten."Melina Abdullah, medeoprichtster van Black Lives Matter Los Angeles (BLMLA), de eerste afdeling van de BLM, bouwt voort op het werk van voorgaande jaren en zegt dat de groep 2020 is ingegaan met de gedachte dat de verkiezingen van november een kans zouden bieden op meer transformerende veranderingen. Maar toen sloeg de coronavirus pandemie toe, die zwarte gemeenschappen onevenredig hard trof, en de BLMLA wist onmiddellijk dat zij moest optreden.

"We hebben nooit alleen het politiegeweld gestopt, maar we hebben ook geprobeerd het door de staat gesanctioneerde geweld tegen zwarte mensen te verstoren," vertelde Abdullah telefonisch aan Al Jazeera. "Een van de grote prioriteiten van de COVID-19 pandemie was eigenlijk deze geschiedenis en erfenis van medisch racisme."
Na aanvankelijk te hebben gevraagd om gegevens over de effecten van het virus op verschillende gemeenschappen, heeft BLMLA, samen met een coalitie van andere groepen voor sociale rechtvaardigheid en leiders van gemeenschappen, "Black Los Angeles Demands in Light of COVID-19 and Rates of Black Death" uitgebracht, waarin beleidseisen aan gekozen leiders worden gesteld. BLMLA bracht ook een coalitie van groepen samen om de People's Budget op te stellen, waarin werd opgeroepen tot "investeringen om ervoor te zorgen dat zwarte inwoners middelen hebben in het licht van COVID-19".
Abdullah zei dat aanvankelijk zeer weinig verkozen ambtenaren op deze verzoeken reageerden. Maar toen werd Floyd vermoord in Minneapolis, wat de organisator de "heropleving van de black lives issue" noemde, en afdelingen in de Verenigde Staten zagen dat meer mensen betrokken wilden raken."Defund the police' is de afgelopen vijf jaar een mantra geweest, maar het is echt de klaroenstoot van dit moment geworden," zei ze.

De groepen hebben enig succes gehad. In november hebben de kiezers in Los Angeles County maatregel J goedgekeurd, die voorschrijft dat ten minste 10% van de plaatselijk gegenereerde inkomsten moet worden besteed aan op de gemeenschap gebaseerde alternatieven voor traditionele opsluiting. Het graafschap stemde ook tegen officier van justitie Jackie Lacey, tegen wie de BLMLA dit jaar actief heeft geprotesteerd.

Toen de Amerikaanse media de naam van burgemeester Eric Garcetti begonnen te verspreiden als mogelijke kandidaat voor een kabinetspost in de komende regering-Biden, lanceerde Black Lives Matter LA de dagelijkse #BlockGarcetti voor zijn huis. Garcetti heeft eerder deze maand toegegeven dat hij geen deel zal uitmaken van de regering.De gemeenteraad heeft ook ingestemd met een bezuiniging van 150 miljoen dollar op het budget van de LAPD, maar dat is veel minder dan wat de bevolking vraagt.

Toen Floyd in mei in Minneapolis werd vermoord, werd de stad het epicentrum van de zomerprotesten.Een van de hoogtepunten van dat jaar was het bijwonen van de solidariteitsdemonstraties die in de dagen, weken en maanden na de dood van Floyd in honderden steden in het hele land - en over de hele wereld - plaatsvonden. Op het hoogtepunt van de beweging in juni gingen tienduizenden mensen in steden in Latijns-Amerika, Europa, Australië en Canada de straat op om te demonstreren tegen raciale onrechtvaardigheid.

 

black lives matter rastafarimarket.fr

 

De beweging gaat door

Daarom zeggen organisatoren van Black Lives Matter en anderen dat de protesten en het werk niet zullen ophouden.Terug in Louisville, zegt Helm, zullen organisatoren en demonstranten hun werk voortzetten en de bewoners voorlichten over het belang van gemeenschapskracht. Ze hebben miljoenen dollars ingezameld voor obligatiefondsen die honderden beschuldigde demonstranten hebben gesteund. Black Lives Matter Louisville heeft ook huisvesting gevonden voor mensen in nood en haar activiteiten uitgebreid om de gemeenschap beter te dienen.Demonstranten blijven ook streven naar gerechtigheid voor Taylor en zijn familie. Deze week heeft de interim-politiechef van de stad naar verluidt twee agenten in Taylors zaak voorgeleid: een die een arrestatiebevel heeft aangevraagd en de ander die de kogel heeft afgevuurd die de 26-jarige hulpverlener heeft gedood. Een andere agent is al ontslagen. Maar de familie vraagt om een aanklacht. "Alles minder dan een strafrechtelijke aanklacht hier door een competente aanklager is onaanvaardbaar," zeiden Taylors familieadvocaten woensdag in een verklaring.

Uiteindelijk zijn de vier agenten die betrokken waren bij de dood van Floyd allemaal aangeklaagd voor moord en riskeren levenslange gevangenisstraf.