De culturele geschiedenis van dreadlocks

dreadlocks, rasta, reggae -

De culturele geschiedenis van dreadlocks

 

 Dreadlocks zijn een van de weinige kapsels die altijd uniek zijn geweest voor de zwarte gemeenschap.


Dreadlocks zullen altijd een cultureel statement zijn voor de zwarte gemeenschap, maar wanneer en waar komen deze iconische kapsels vandaan?

 Waar komen ze vandaan?Er is geen specifieke plaats waar dreadlocks vandaan komen. Dreadlocks komen voor in alle gebieden waar mensen van Afrikaanse afkomst of met dik haar wonen. De eerste ontdekkingen van dreadlocks werden gedaan in India en Egypte. De godheid Shiva met de dreadlocks heeft een grote invloed gehad op de Indiase cultuur en heeft miljoenen mensen geïnspireerd om het Hindoeïsme te beoefenen. Shiva is de derde god van het Hindoe-geloof, lichamelijk beschreven door zijn mannelijk lichaam en vrouwelijk gezicht, en natuurlijk door zijn lange, prachtige dreadlocks.
In Egypte zijn oude mummies met dreadlocks ontdekt, evenals kunstwerken waarop mensen met dreadlocks zijn afgebeeld. Er zijn zelfs mummies ontdekt met hun dreadlocks nog intact, verbonden met de schedel van de mummie. Dreadlocks bestaan in feite al sinds het begin van de mensheid en worden het vaakst afgebeeld op machtige wezens.Waarom hadden de vroege mensen dreadlocks?In de oudheid stond lang haar voor leeftijd en wijsheid. Veel oudere mensen hadden lang haar.
In de zwarte cultuur zijn dreads en zware stijlen zoals vlechten de enige manier om je haar naar beneden te laten groeien, anders zou het als een afro overeind gaan staan. Dreadlocks zijn altijd al een populaire keuze geweest voor gekleurde mensen die lang haar willen hebben.


In de oudheid, zei men dat dreadlocks kracht bezaten. Met dreadlocks verweef je alle elementen van je haar met elkaar. De ouden geloofden dat haar energie bevatte en dat het omhullen ervan in dreadlocks je algehele energie conserveerde en verhoogde, zowel mentaal als fysiek.

 

Er is een verhaal van een man die macht had in zijn dreadlocks. In het oude Egypte stond een zeer sterke en lichamelijk capabele man in zijn hele stad bekend om zijn kracht en superioriteit. Hij had ook erg lange dreadlocks. Op een dag besloot de man al zijn dreadlocks af te knippen. Plotseling was de man niet meer sterk. Hij kon niet meer tillen wat hij vroeger had gekund, maar hij had nog steeds even grote spieren en hetzelfde lichaam. De man werd al snel een teleurstelling voor zijn stad en zwoer dat hij zijn haar nooit meer zou knippen.Dreadlocks zijn gezond!

 


Hoewel de huidige wetenschap waarschijnlijk het tegendeel zal bewijzen, werd gedacht dat dreadlocks de meest natuurlijke en gezonde haarstijl waren voor mensen van kleur. Als je dik haar niet plukt of kamt, gaan de haren vanzelf aan elkaar kleven.
Er bestaat geen twijfel over dat dreadlocks natuurlijk zijn, om lange lokken haar te krijgen, is alleen een beetje manipulatie nodig. Dreadlocks in hun geheel kunnen echter een onderhoudsvrij kapsel zijn. Ze houden ook veel vocht vast, en het water houdt ze gezond zonder constante verzorging.Dreadlocks en marihuana
Dreadlocks en marihuana zijn terug te voeren op een man genaamd Ras Tafari. Ras Tafari was een Indiër die de Rastafari beweging begon, wat een religieuze beweging was. Hij had ook lange dreads. Hij had een stijl van godsdienst die veel zwarte Jamaicanen wilden volgen. Ter ondersteuning, lieten ze hun dreadlocks groeien, net als Ras Tafari. Ras Tafari werd in 1930 tot keizer van Ethiopië gekroond en kort daarna wegens wandaden gedwongen in ballingschap te gaan. Zijn aanhangers weigerden hun haar te knippen tot Ras Tafari was vrijgelaten. Ras Tafari was ook een zware marihuanaroker. Hij geloofde dat het de geest bevrijdde en hem in staat stelde helder te denken. Zo werd de dread head cultuur van zwarte Jamaicanen pro-marihuana. Dit leidde tot iconen als de beroemde Bob Marley.


Dreadlocks in het heden!


Vandaag de dag hebben dreadlocks niet meer precies dezelfde overtuigingen als in het oude Egypte, maar ze vertegenwoordigen nog steeds onze voorouders uit het verleden.

Vandaag de dag kiezen veel zwarte beroemdheden voor dreads vanwege hun unieke karakter en expressie. Dreads zijn zeer populair onder jongeren als vergelding voor de opvattingen van de oude arbeidersmaatschappij. Zoals ik al eerder zei, in de bedrijfswereld, worden dreadlocks afgekeurd. Ze worden gezien als onprofessioneel en wild. Hipsters in de jaren 80 en invloedrijke muzikanten (rappers) gaven dreads een identiteit voor mensen die probeerden tegen de norm in te gaan. Bijna als een grote "Fuck you" naar de maatschappij en haar normen. Toch zijn dreads in de loop der tijd steeds meer geaccepteerd in het bedrijfsleven, terwijl ze hun culturele betekenis hebben behouden.


Of je nu blank bent, zwart, lang, kort, aardig, gemeen. Iedereen kan dreadlocks hebben en ze uniek maken. Ook al zijn dreadlocks oorspronkelijk van gekleurde mensen, ik vind dat iedereen moet kunnen genieten van de gave van dreadlocks. Ze zijn altijd al een unieke stijl geweest voor elke persoon, wat ze tot een tijdloos kapsel maakt.