De dashiki - een symbool van Afrika

african kled, dashiki, dashikis -

De dashiki - een symbool van Afrika

 

De dashiki - Afrikaans symbool


Dashikis worden direct geassocieerd met Afrika, en zijn direct herkenbaar als een Afrikaanse look. In Nigeria en vele andere Afrikaanse landen worden dashikis gedragen voor het comfort in het hete klimaat. In Amerika zendt de Afrikaanse dashiki zijn eigen boodschap uit.Een dashiki is een kleurrijk kledingstuk dat de bovenste helft van het lichaam bedekt. De dashiki vond een markt in Amerika tijdens de culturele en politieke strijd van zwarte mensen in de jaren 1960. De dashiki rebelleerde tegen de mannenmode van die tijd: felle kleuren in plaats van saaiheid, loszittende kleding in plaats van strak, buiten de broek gedragen in plaats van ingestopt. Het kon uitdagend gedragen worden bij gelegenheden waar normaal een jas en stropdas nodig zouden zijn.
De dashiki werd gedragen als protest tegen het gebrek aan respect van de samenleving voor Afro-Amerikanen. Het was een symbool van bevestiging, het betekende "zwart is mooi" en een teken van terugkeer naar de Afrikaanse wortels en van aandrang op volledige rechten in de Amerikaanse samenleving.
De strijdlust van de jaren zestig mag dan vervaagd zijn, maar de dashiki is dat niet. Het dient nog steeds als symbool van het Afrikaans-zijn in de Amerikaanse cultuur, vooral tijdens Kwanzaa en Black History Month. Het wordt soms ook gedragen als een high fashion look of gewoon als een kleurrijk en comfortabel overhemd voor elke gelegenheid.


Etymologie


Dashiki is een Yoruba woord dat hemd betekent. De pet die met een dashiki wordt gedragen, wordt een kufi genoemd. Sokoto is het Yoruba woord voor broek en wordt gedragen met een dashiki. Ze zijn niet genoemd naar de stad Sokoto, Nigeria..


Dashiki in het Westen

 


De dashiki vond een markt in Amerika tijdens de zwarte culturele en politieke strijd van de jaren 1960. Een prototype werd in 1967 ontwikkeld door Jason Benning, Milton Clarke, Howard Davis en William Smith. Deze jonge professionals begonnen een bedrijf genaamd New Breed om dashikis te produceren. Het was gevestigd in een kledingwinkel met twee kamers aan 147th Street en St. Nicholas Avenue in de wijk Harlem in Manhattan. Artikelen over New Breed verschenen in Ebony magazine en de New York Times (4/20/69).


Versies van de dashiki

 


De informele versie is een traditionele bedrukte of geborduurde dashiki. Er zijn drie formele versies. Het eerste type bestaat uit een dashiki, een Sokoto (broek met koord) en een bijpassende kufi. Deze stijl wordt een dashiki-pak of dashikibroekpak genoemd en is de outfit die door de meeste bruiden en bruidegoms bij huwelijksceremonies wordt gedragen. De tweede versie bestaat uit een hemd met enkellengte, een bijpassende kufi en een Sokoto. De tweede stijl wordt de Senegalese jurk of caftan genoemd. Het derde type wordt gewoonlijk alleen gedragen door stamhoofden, Nigerianen of Moslims, en bestaat uit een dashiki en een bijpassende broek. Er wordt een vloeiende jurk overheen gedragen. Dit type wordt in verschillende Franssprekende landen Grand boubou genoemd. In de Engelstalige wereld heet het Agbada, zie het artikel Grand boubou voor meer informatie.


Er zijn verschillende stijlen dashiki-pakken verkrijgbaar in kledingwinkels. Het soort hemd dat deel uitmaakt van de outfit bepaalt de naam. Het traditionele dashiki-pak heeft een dijbeen lang shirt. De traditionele stijl met korte mouwen geniet de voorkeur van puristen. Een lang dashikipak omvat een hemd dat tot de knie of langer reikt. Als het hemd echter tot de enkels reikt, wordt het een Senegalese jurk of caftan genoemd. Bij het kanten dashikipak hoort tenslotte een kanten hemd. Een hybride van de door vrouwen gedragen dashiki en caftan is een traditionele mannelijke dashiki met een westerse rok.

Dashiki vandaag


In West-Afrika wordt de formele en feestelijke stijl van de dashiki vaak bij speciale gelegenheden gedragen. Misschien als gevolg van de immigratie is de formele dashiki ook gebruikelijk in de grote westerse steden. Veel dashiki's zijn te zien in gebedshuizen, waaronder moskeeën en kerken, en de dashiki wordt vaak gedragen bij bruiloften, diploma-uitreikingen en andere speciale gelegenheden.