De geschiedenis van Rastafarisme

bob marley, rasta, rastafari, reggae -

De geschiedenis van Rastafarisme

 

Ben je een fan van reggae muziek en wil je meer weten over de Rasta beweging? Vraag je je af wat de geschiedenis van Rastafari is? Hoe heeft de Rastafari golf zich zo verspreid?

Als grote voorstanders van deze beweging weten wij precies hoe wij deze sluier van duisternis kunnen wegnemen en u alle antwoorden op uw vragen kunnen geven.

De geschiedenis van het rastafarianisme begon met een sociale beweging in Jamaica waarvan de leden een verlangen naar vrijheid uitten, maar vooral naar gelijkheid tussen alle mensen. Van dit kleine Caraïbische eiland tot Ethiopië heeft deze Rastafariaanse ideologie de wereld veroverd, ondanks een turbulent verleden dat de zwarte volkeren van Afrika en iedere Rastafariaan, ongeacht zijn afkomst, zich herinneren en eren.

Door middel van dit artikel zult u ontdekken :

  • De historische wortels van Rastafarianisme
  • Wat de Rastafariaanse levensfilosofie heeft gesmeed en gevormd
  • De verspreiding van de Rastafari beweging over de wereld
  • Wat het betekent om vandaag een aanhanger van de Rastafari beweging te zijn

Het verleden van deze fascinerende ideologie zal voor u geen geheimen meer hebben. U zult de geschiedenis van het Rastafarianisme zonder moeite met iedereen kunnen delen, dankzij de nieuwe kennis die u de rang van "expert in de Rastafarian wereld" zal bezorgen.

Het is tijd voor jou om dat uit te vinden.

 

1- De oorsprong van de Rasta Beweging

Eerst zullen wij de grondslagen van het rastafarianisme bekijken en de belangrijkste gebeurtenissen waardoor het zeer snel een populaire beweging werd aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Van een sprankje hoop voor onderdrukte mensen tot een echt sociaal en politiek engagement, en tenslotte tot de bekroning met een echte messias, ontdek de wortels van deze Rasta-religie.

a) Een echte hoop op vrijheid

De Rastafari beweging ontstond onder jonge zwarten in Jamaica in de jaren 1930. Het is belangrijk te onthouden dat zwart zijn in het begin van de 20e eeuw allesbehalve gemakkelijk was. Weliswaar was de slavernij afgeschaft, maar veel zwarte mensen leefden in armoede. Zij werden uitgebuit en hadden te lijden onder het racisme.

Als gevolg daarvan zijn velen van hen geleidelijk gaan geloven dat Ethiopië de enige plaats was waar zij vrede en vrijheid konden vinden.

 

 

Waarom Ethiopië? Omdat zij geloofden in een herinterpretatie van de Bijbel waardoor Afrika en Ethiopië de wieg van de mensheid werden. Bovendien was Ethiopië een van de weinige Afrikaanse landen die er in die tijd in slaagden weerstand te bieden aan de Europese kolonisatie.

Het is een symbool van verzet en onafhankelijkheid, en geeft vertrouwen en hoop aan zwarte mensen over de hele wereld.

b) Een pan-Afrikaanse ideologie is geboren

Dit is waar Marcus Garvey om de hoek komt kijken. Deze spreker en journalist deelt de mening dat terugkeer naar Ethiopië voor zwarte mensen de enige uitweg uit de armoede is.

Marcus Garvey

Met een wereldwijde invloed aan het begin van de 20e eeuw, stel je het effect voor dat zijn toespraak in 1924 teweegbracht toen hij de woorden van dominee James Morris Webb overnam: "Kijk naar Afrika, waar een zwarte koning gekroond moet worden, voor de dag van de bevrijding". Deze woorden klonken als het evangelie en er werd reikhalzend uitgekeken naar deze zwarte koning... letterlijk als de messias!

 

Toen Ras Tafarí Makonnen (Tafarí: de Gevreesde), beter bekend als Haile Selassie (Kracht van de Drievuldigheid), keizer van Ethiopië werd, werd hij beschouwd als de reïncarnatie van Christus.

c) Ras Tafarí Makonnen

Ras Tafarí is een ware belichaming van zwarte hoop. Toen hij in 1930 werd gekroond was dat onder de naam Zijne Majesteit Keizer Haile Selassie: Koning der koningen, Heer der heren, veroverende Leeuw uit de stam van Juda, Licht der wereld, uitverkoren door God. Van de messias werd niet minder verwacht.

 

Het is omwille van zijn naam dat de Leeuw van Judah gekozen is als Rasta-symbool. Kom meer te weten over Rasta symbolen.

Met zijn kroning gaat een profetie in vervulling: niet alleen is hij een zwarte koning zoals Marcus Garvey had voorspeld, maar ook zou Haile Selassie de 225ste afstammeling zijn van koning Salomo en de koningin van Sheba, zeer belangrijk in de bijbel. Hij wordt door de vroege Rasta's aanbeden als de zoon van God of zelfs als God zelf.

De ironie is dat Marcus Garvey geen Rasta was, maar velen beschouwden hem als een godheid, een profeet.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat de Rastafari-beweging de naam draagt van de Keizer, hun langverwachte verlosser, en dat met hem de hoop komt op de vervulling van deze beroemde profetieën met, op termijn, een beter leven, een ideaal en een terugkeer naar Ethiopië.

2- De Rasta Boodschap En Haar Uitbreiding

De Rasta werd al snel bekend om zijn eigen identiteit. Volgens een interpretatie van de bijbel laat hij zijn haar groeien tot dreadlocks en rookt hij ganja om in contact te komen met het goddelijke, met God. Opgevoed volgens de principes van respect voor anderen en voor het leven, houdt de Rasta van zijn medemens en van de natuur.

Doorheen de tijd, blijft het doel van Rasta hetzelfde:

  • De pestkoppen weerstaan
  • Om ons te bevrijden van deze maatschappij - Babylon - die veel mensen achterlaat
  • Om te vechten voor de vrijheid van iedereen
  • Om de mens te herwaarderen, de onderdrukte
  • Om hun rechten te doen gelden
  • Respect voor de natuur

Aan het eind van de jaren zestig verscheen eindelijk de muziekstijl die zo populair was bij de Rastas: reggae! Reggae is een mengeling van ska, dancehall, rocksteady en traditionele Jamaicaanse muziek. Het is op deze stijl dat de onvermijdelijke Bob Marley zijn muziek zingt en zijn Rasta boodschap verspreidt vanaf het begin van de jaren 70.

Het werd een wereldwijd succes: Bob Marley werd de beroemdste Rasta ter wereld en de legende was geboren.

Hij vestigde de aandacht op de boodschap van de Rasta en daarmee op de onderdrukten in de wereld, op broederschap en op liefde. Door hem spreekt de hele beweging, en dit alles op een tijdloos muziekgenre dat een must zal worden en over de hele wereld gewaardeerd zal worden.

bob marley


Robert Nesta Marley's boodschap wordt begrepen en resoneert met iedereen. Rastafarianisme is niet langer voorbehouden aan jonge zwarte Jamaicanen, maar aan allen die de fundamentele waarden ervan delen: voor iedereen die moed, kracht, hoop en leiding nodig heeft.

3- Moderne Rastafari's

Het is eindelijk tijd om te zien wat deze beroemde Rastafarische golf in onze tijd is geworden. Religie voor sommigen, een spirituele beweging voor anderen, welke toewijding men er ook aan mag hebben, het rastafarianisme is tegenwoordig een idee dat gedeeld wordt door miljoenen mensen die nog steeds een vrije wereld willen en gelijkheid tussen alle prachtige beschavingen van deze wereld.

a) Een identiteitsstijl

 

Vandaag de dag houden de aanhangers van de beweging nog steeds vast aan de gewoonten van de oorsprong: de gevreesde symboliek, de ganja als heilig kruid om zich met het goddelijke te verbinden, de Rasta-kleuren op elk kledingstuk als herkenningspunten en reggae als het favoriete muziekgenre.

Meer dan een echt verlangen om terug te keren naar Ethiopië, worden de kleuren van de Rasta-vlag vandaag behouden voor hun symbolische kant van Moeder Aarde, van de strijd tegen Babylon en van het verlangen naar de overwinning van het Goede op het Kwade, van het vrije volk op de Babylonische doctrine.

 

b) Een diepe dorst naar vrijheid

Voor Rasta's staat de verbinding met God en de wereld in ieder mens geschreven en als hij naar zijn hart luistert, zal hij het juiste pad volgen. Een echte Rasta zijn, is de Rasta-filosofie diep van binnen dragen, zich willen verzetten tegen onrechtvaardige systemen, van de natuur houden en positieve dingen om je heen aanbieden.

Vandaag spreekt de Rasta-boodschap meer dan ooit voor zichzelf: de strijd tegen Babylon, aka het kapitalisme, de consumptiemaatschappij, de regeringen, enz. We hebben het over verzet, de strijd voor de rechten van alle mensen, overal ter wereld. Meer dan ooit wil de Rasta een planetaire verandering, te beginnen met zijn eigen vrijheid en onafhankelijkheid.

 

4- Een Rasta tempelwachter worden

U begrijpt nu dat Rastafari het verhaal is van de onderdrukking van een volk dat weer hoop kreeg door de kroning van Ras Tafari en mannen als Bob Marley die zijn boodschappen doorgaven en populariseerden.

Door dit artikel kent u nu de grondslagen van de Rastafari beweging, hoe deze zich tot op de dag van vandaag over de wereld heeft verspreid, en wat het betekent om Rasta te zijn in de wereld van vandaag.

Uw keuze om over het verleden van Rastafari's te leren is zeer nobel van uw kant. Het getuigt van een ruimdenkendheid en belangstelling voor de wereld waarin je leeft, waardoor je in de schijnwerpers komt te staan. Het is door dit soort individuele wil dat de Rasta-ideologie niet op het punt staat uit te sterven.

De beste manier om de spirituele vlam van de Rastafari levend te houden is ook door haar symbolische tekens en voorstellingen met je mee te dragen. Als u door onze verschillende collecties bladert, waaronder de Rasta-petten, vindt u vast en zeker de petten die het best bij u passen als nieuwe bezitter van de sleutels tot het Rasta-erfgoed.

Ontdek ze nu door op de onderstaande foto te klikken: