Top 10 Bob Marley liedjes

bob marley, rasta, reggae -

Top 10 Bob Marley liedjes

 

Wanneer men aan reggaemuziek denkt, is de eerste naam die in je opkomt meestal Bob Marley. Marley werd geboren als Robert Nesta Marley in Nine Mile, Jamaica, in 1945. Hij heeft waarschijnlijk enkele van de beste reggaenummers aller tijden geschreven, en is misschien wel de bekendste persoon die reggaemuziek naar de massa heeft gebracht. Dit alles vond plaats tijdens een betrekkelijk korte carrière, die slechts 13 jaar duurde voordat hij in 1981 op 36-jarige leeftijd vroegtijdig overleed na een lange strijd met lentiginous acral melanoma onder zijn grote teen.

Terwijl de moderne voorstelling van Bob Marley in de popcultuur over het algemeen de wietrokende, rasta, relaxte kant van Bob Marley verheerlijkt, was de echte Bob veel serieuzer en zou waarschijnlijk liever herinnerd worden als een activist. Begrijp me niet verkeerd, de man hield van relaxen met een spliff, zoals blijkt uit het nummer 'Easy Skanking', maar zijn muziek bevatte ook diep politieke ondertonen die in contrast stonden met de zonnige stemming van zijn liedjes.


Marley's vermogen om deze juxtapositie te beheersen is een deel van wat hem zo'n bijzonder talent maakt. Hij was in staat om een aanstekelijke en plezierige energie in zijn muziek te creëren, maar zijn teksten gingen vaak over slavernij, politieke onrust en revolutie, en hij roerde werkelijk "de pot" als het ging om zijn politieke persoonlijkheid.

Marley was zelfs het onderwerp van een moordaanslag in december 1976, slechts twee dagen voor zijn optreden tijdens het Smile Jamaica concert. Hij werd die nacht twee keer neergeschoten, maar slaagde er toch in twee dagen later op het concert op te treden.

Over het algemeen was Bob Marley een stoere vent en een groot songwriter. Hij schreef enkele van de meest iconische, bekende en invloedrijke liedjes aller tijden. We hebben ons best gedaan om alleen de top 10 Bob Marley liedjes te kiezen. Lees verder om te zien hoe wij ze rangschikken.

10. "Rebel Music (3 O'Clock Roadblock)" (Natty Dread, 1974)

 

Een van Bob Marley's minder bekende nummers die deze lijst haalt is "Rebel Music (3 O'Clock Roadblock)". Dit nummer, afkomstig van het politiek geladen album Natty Dread uit 1974, brengt een verlangen naar vrijheid en een oproep tot de onderdrukten. Daarin verkent Bob Marley het krachtige samenbindende effect dat reggaemuziek op het Jamaicaanse volk kan hebben. Het refrein geeft een tribale energie met blazers en uitstekende harmonieën van de I-Threes, waardoor het een episch, maar sinister gevoel krijgt. Het is minder bekend, misschien omdat het niet zo zonnig en positief is als de meeste van Marley's grootste hits, maar het is sterk op zijn eigen merites.


9. "Buffalo Soldier' (Confrontation, 1983)

Confrontation was het laatste studioalbum van Bob Marley & The Wailers, album nummer dertien en het enige dat na Marley's dood werd uitgebracht. "Buffalo Soldier" is de single van "Confrontation" en wordt al snel een van Bob Marley's populairste nummers. De songtekst beschrijft de "Buffalo Soldiers" van het 10th Calvalry Regiment van de Verenigde Staten in de jaren 1860, tijdens de Amerikaanse grensoorlogen (een belangrijk onderscheid: dit was een regiment dat in vredestijd was opgericht vóór de Burgeroorlog). De opzwepende melodie stelt deze Buffalo Soldiers voor als representatief voor zwarte kracht en veerkracht, en geeft de tekst een tijdloze boodschap over de onderdrukking van zwarten in Amerika. Het is een perfect voorbeeld van waar ik het hierboven over had: Bob Marley's onnatuurlijke vermogen om een serieuze boodschap te brengen op een coole, casual set.

8. “Easy Skanking” (Kaya, 1978)

 

Als je een zware dag hebt, zet dan gewoon Bob Marley's "Easy Skanking" op en laat het gaan. Bob Marley's stem op dit nummer zingt op fluweelzachte toon over het aansteken van een spliff ("Excuse me while I light my splif") en het rustig aan doen. De harmonieën gezongen door de I-Threes (Rita Marley, Judy Mowatt, Marcia Griffiths) voegen een charmant element toe dat het nummer ook buitengewoon aanstekelijk maakt, zoals veel andere Bob Marley nummers. Dan, net als je denkt dat het niet beter kan, voegen ze een zwoele saxofoon solo toe voor de brug. "Easy Skanking' is een van mijn favoriete Bob Marley liedjes, hoewel ik het niet het beste kan noemen.

7. “I Shot The Sheriff” (Burnin’, 1973)

 

Beroemd om meer dan alleen Marley's funky reggae groove, werd "I Shot The Sheriff" ultra-beroemd in 1974 toen Eric Clapton het coverde op zijn album 461 Ocean Boulevard. Clapton's vertolking bereikte nummer één in de Billboard Hot 100 en hielp Bob Marley en reggae muziek in het algemeen op de kaart te zetten. De tekst gaat over het neerschieten van sheriff John Brown en vervolgens beschuldigd te worden van het doden van de hulpsheriff, wat Marley zelf uitlegt als een kwestie van rechtvaardigheid. Het was ook de laatste single die Bob Marley opnam met Peter Tosh en Bunny Wailer voordat ze elk hun eigen solocarrière gingen nastreven.

6. “Three Little Birds” (Exodus, 1977)

 

"Three Little Birds" is misschien wel het populairste lied van Bob Marley, met het iconische refrein "Don't worry, about a thing / 'Cause every little thing, is gonna be alright". Het lied is een bron van troost op een bewolkte dag, en opwinding en optimisme wanneer je vaart op een zonnige dag. In het geval van "Three Little Birds" en vele andere Bob Marley songs, is de muziek het medicijn, of je het nu nodig hebt of niet.

5. “Get Up, Stand Up” (Burnin’, 1973)

 

Het album Burnin' uit 1973 opent met een van de meest politieke nummers uit Bob Marley's catalogus, "Get Up, Stand Up". Dit lied moedigt mensen aan om samen te komen en op te staan tegen corruptie en haat in de wereld. Hoewel het liedje dateert uit 1973, is het nog even relevant als altijd. De boodschap suggereert sterk dat in plaats van te wachten op verlossing in het hiernamaals, mensen zich moeten verenigen en de rechten moeten nemen die zij, net als ieder ander, verdienen tijdens hun leven op aarde.

4. “Is This Love” (Kaya, 1978)

 

Het klassieke liefdesliedje "Is This Love" laat de heilzame en liefdevolle kant van Bob Marley zien. Het is een van die liedjes die iedereen kent. Het is ook een van de weinige liefdesliedjes over een positieve en gezonde relatie die niet totaal afstandelijk is. Marley slaat echt de spijker op z'n kop met dit nummer en het is altijd een genot om ernaar te luisteren.

3. “No Woman, No Cry” (Natty Dread, 1974 / Live!, 1975)

 

Oorspronkelijk uitgebracht op het Natty Dread album, werd "No Woman, No Cry" mede geschreven door Bob Marley en zijn vriend Vincent "Auntie" Ford, die eigenlijk de persoon is die Bob Marley (en ook Peter Tosh en Bunny Wailer) gitaar leerde spelen. Het liedje gaat over een herinnering die Ford heeft aan een vrouw die huilde op straat voor zijn huis, en het verhaal gaat dat hij onder een boom in Trenchtown zat en op zijn gitaar tokkelde terwijl hij de tekst van het liedje schreef.

De studio versie is zeker goed, maar de 1975 live versie van het Lyceum's Live! album heeft veel meer lef. Dat is de versie die echt beroemd is geworden, omdat hij langzamer en met meer emotie wordt gespeeld dan de studioversie. Het is de versie die de mensen kennen, en die dit nummer zijn plaats op deze lijst bezorgt.

Nog een terzijde voor de Deadheads: De Bob Marley & The Wailers concerten van 17 en 18 juli 1975 vonden plaats in hetzelfde Lyceum in Londen waar de Grateful Dead vier avonden speelden ter afsluiting van hun beroemde Europa '72 tournee.

2. “One Love / People Get Ready” (Exodus, 1977)

 

Een ander Bob Marley nummer dat de tand des tijds echt heeft doorstaan is "One Love / People Get Ready". Deze melodie moedigt mensen aan hun verschillen opzij te zetten en samen te komen in vrede en harmonie, of met "Eén Liefde". De credits voor het schrijven van dit nummer worden gedeeld door Bob Marley en Curtis Mayfield, aangezien Marley een aantal van de teksten van Mayfield's "People Get Ready" leende en in zijn nummer verwerkte. "One Love / People Get Ready" is een tijdloze klassieker en een van de meest positieve en liefdevolle liedjes aller tijden.

"One Love / People Get Ready" is nummer 2 op onze lijst van de beste Bob Marley songs omdat het alles combineert wat Bob Marley tot een ongelooflijke artiest maakt: de positieve boodschap, de prachtige harmonieën en de teksten over medeleven en eenheid. Het volgen van de boodschap van Marley's muziek kan ons alleen maar leiden naar een pad van vrede en liefde, en het is een pad dat we allemaal zouden moeten nemen.

1. “Stir It Up” (Catch A Fire, 1973)

 

"Stir It Up" is een ontspannen liefdesliedje over het terugvinden van je weg naar de aanwezigheid van een geliefde die je erg gemist hebt, en die ook die gevoelens deelt. Je hoeft niets anders te doen dan samen te zitten en te bewegen ("Stir It Up"), in vredige harmonie en zonder op de tijd te letten. Het is nogal een sfeer, met die iconische baslijn die je van links naar rechts doet deinen, of het nu de eerste keer is dat je het nummer hoort of de honderdste keer vandaag.

Voor de Deadheads: de Jerry Garcia Band coverde eind jaren 70 van tijd tot tijd Bob Marley's "Stir It Up".

 

0 . bonus : ''Redemption Song'' le chef-d'œuvre de bob marley

 

Een top Bob Marley nummer op zijn best, naar mijn bescheiden mening.

Er zijn geweldige live versies, zodat je Bob het kunt zien spelen. Hij speelt de intro een beetje anders (normaal voor live optredens) en het is een geweldige uitvoering.

Een interessant feit: Het lied spoort luisteraars aan om "onszelf te bevrijden van mentale slavernij", want "Niemand anders dan wij kan onze geest bevrijden". Deze regels zijn afkomstig uit een toespraak die Marcus Garvey in oktober 1937 in Nova Scotia hield en die in zijn tijdschrift Black Man werd gepubliceerd: "Wij zullen ons van de geestelijke slavernij bevrijden, want als anderen het lichaam kunnen bevrijden, kan niemand anders dan wij de geest bevrijden. De geest is je enige meester, je enige heerser. De man die niet in staat is zijn verstand te ontwikkelen en te gebruiken, is gedoemd de slaaf te zijn van de andere man die zijn verstand gebruikt. Dat zijn wijze woorden :)