Top 14 Rasta Symbolen

bob marley, dreadlocks, Leeuw van Judah, rasra, rastafari, reggae, zion -

Top 14 Rasta Symbolen

 

Ben je geïnteresseerd in Rasta symbolen? Wilt u ze allemaal in één oogopslag kunnen herkennen? Meer dan hun uiterlijk, zou u ook hun betekenis willen weten en of ze bij uw persoonlijkheid passen?

Wij zijn echte aanhangers van de beweging en weten dus precies hoe wij al uw vragen moeten beantwoorden.

Rasta symbolen worden in verschillende vormen afgebeeld. Van de internationaal erkende pan-Afrikaanse kleuren groen, geel, rood en zwart tot het Peace & Love teken en de machtige Leeuw van Juda, zijn er een aantal symbolische figuren met verschillende betekenissen om Rastafari te vertegenwoordigen, waarvan 14 de belangrijkste zijn.

Door dit artikel te lezen, zult u ontdekken :

 • Wat maakt de Rastafari beweging zo uniek?
 • Wat zijn de symbolische elementen waarmee het verbonden is
 • De precieze betekenis van elk van deze motieven

De betekenissen van de Rasta symbolen zullen geen geheimen meer voor je hebben. U zult in staat zijn ze precies te onderscheiden en ze hartstochtelijk uit te leggen aan al uw dierbaren. En wie weet? Misschien zal één van hen je inspireren voor je volgende tattoo.

Laten we daar nu samen achter komen.

 

1- De Rasta vlag

We zouden moeten zeggen "De Vlaggen". We zien inderdaad vaak kleurrijke vlaggen wanneer we clips of documentaires over Rastafari's bekijken. Het zijn inderdaad zeer belangrijke symbolen die op zichzelf de geschiedenis van de beweging kunnen samenvatten. Wij zullen twee van de vele gebruikte vlaggen belichten, omdat dit de twee belangrijkste zijn: de Ethiopische vlag en de echte Rasta-vlag.

Om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is, is het nodig meer te weten te komen over de Ethiopische vlag.

a) De Ethiopische vlag

 

ethiopie vlog

De vlag van Ethiopië heeft drie horizontale kleurenbanden: groen (boven), geel en rood (onder). In het midden bevindt zich een lichtblauwe schijf die een pentagram voorstelt, omgeven door 5 stralen. Het patroon is geel.

Elk element heeft zijn eigen betekenis. Zo:

 • Groen staat voor de aarde - het bos, de planten... Het krijgt de betekenis van vruchtbaarheid en hoop, de terugkeer van de lente na de winter.
 • Geel staat voor harmonie en rechtvaardigheid.
 • Rood is rechtstreeks verbonden met het bloed van de mannen die zich opofferden om hun land te verdedigen.
 • Het centrale motief staat voor vrede (de kleur blauw) en eenheid en gelijkheid tussen mensen (het pentagram).

Men kan zich afvragen waarom de beweging de Ethiopische vlag heeft gekozen. Als u een vlag van deze Afrikaanse natie in uw woonkamer hebt opgehangen, kunt u uw gasten verblinden met deze kennis over de band tussen de Rasta-beweging en het land.

Ten eerste kwamen veel van de slaven die naar Jamaica werden gebracht, de geboorteplaats van de Rastafari-beweging, uit Ethiopië. Het is dus een terugkeer naar de oorsprong, een ideologie die nog steeds sterk aanwezig is in deze beweging.

Toen zei een van de scheppers van de beweging, Marcus Gavey, in 1924: "Kijk naar Afrika, waar een zwarte koning gekroond moet worden, voor de dag van de bevrijding". Deze woorden waren die van dominee James Morris Webb 3 jaar eerder, en werden geïnterpreteerd als een profetie die de komst van de Ethiopische koning Haile Selassie aankondigde. Zijn kroning in 1930 betekende voor Rasta-volgelingen het echte begin van hun beweging. Deze woorden hebben een grote impact en verbinden de koning der koningen en zijn land met Rastafari. Selassie werd door veel Rastafari's beschouwd als de derde incarnatie van Jahweh.

Vanaf de jaren zestig hebben veel Jamaicanen die de beweging aanhingen, de reis gemaakt om terug te keren naar hun wortels.

b) De Rasta vlag

De Rasta vlag

Deze Ethiopische vlag is de oorsprong van vele andere symbolen die men bij Rasta's over de hele wereld aantreft. En een van de meest voor de hand liggende is de eigen vlag van de beweging.


De overheersende kleuren zijn, net als de Ethiopische vlag, groen, geel en rood. Deze kleuren hebben verschillende betekenissen.

 • Het rood vertegenwoordigt het Afrikaanse bloed dat over de hele wereld is vergoten door de zwarte bevolking, vechtend voor vrijheid, gerechtigheid en rechten, die ooit verloren waren.
 • Groen behoudt zijn oorspronkelijke symboliek, namelijk vegetatie. Een prachtig land vol wilde dieren en weelderige vegetatie, vertelt het over deze Ethiopische wonderen.
 • Geel voor de rijkdommen, zoals goud (geplunderd door de kolonisten), aanwezig op Afrikaanse bodem.

Bovendien is de beroemde Leeuw van Juda (die wij zo dadelijk nog zullen kunnen ontcijferen) het middelpunt van dit beroemde Rasta- vaandel.

De betekenissen zijn harder dan bij de Ethiopische vlag, omdat de Afrikanen op Jamaica werden onderworpen aan de gruwelen van de slavernij.

2- Rasta Kleuren

Zoals u kunt raden, hebben de hierboven genoemde kleuren een zeer sterke symboliek voor Rasta's. Wie een sieraad draagt waarop deze drie kleuren zijn afgebeeld, zal onmiddellijk begrijpen dat het de Rasta-beweging is die in de verf wordt gezet. Ze zijn overal te vinden.

De pan-Afrikaanse kleuren - rood, geel en groen - zijn daarom in combinatie een zeer belangrijk symbool van de Rasta-beweging. Ze zijn te zien op de Jamaicaanse vlag (afgezien van het rood), maar ook op kleding, accessoires en sieraden....

3- De Leeuw van Juda

Leeuw van Juda

Een ander belangrijk symbool voor de volgelingen van de beweging is een dier. Je hebt misschien Rasta mensen gezien die een leeuw dragen in verschillende vormen. Dit is niet zomaar een kat, maar de Leeuw van Juda. Dit is aanwezig in vele religies. Het vertegenwoordigt Jezus in het Christendom, een stam van Israël in het Judaïsme en Haile Selassie voor Rasta.

Dit symbool verwijst dus naar de oorsprong van het Afrikaanse volk, maar ook naar zijn toekomst. De oorsprong van de naam van de beweging is te vinden in Selassie. De negus wordt al lang RAS TAFARI MAKONNEN genoemd of schepper die respect verdient. Hij is een rechtstreekse afstammeling van de stam van Juda en wordt in Rasta-geschriften de Leeuw van Juda genoemd.

De leeuw heeft aldus een belangrijke plaats ingenomen voor de volgelingen van de beweging, die aldus hun beweging in verband brengen met het opperhoofd der opperhoofden, de ware incarnatie van God voor hen. Het is de veroverende leeuw die vecht voor zijn overleving en wint. Ontdek wat de Leeuw van Juda precies betekent door ons artikel te lezen.

4- De Heilige Piby

 

Niet alleen de symbolen op de Ethiopische vlag zijn van grote waarde voor de Rasta-mensen. Onder de belangrijke boeken is de Heilige Piby een belangrijk werk. Rasta mensen gebruiken de Bijbel, voornamelijk het Oude Testament. Maar in het laatste geval konden zij passages ontdekken die volgens hen door blanken waren herschreven ten gunste van hen.

Daarom hebben zij een tekst gezocht die meer in overeenstemming is met hun overtuigingen en gebruiken zij een herschreven Bijbel. De herschreven tekst is geschreven door herder Robert Athlyi Rogers in het begin van de 20e eeuw. In deze geschriften kan men lezen dat Christus en al de kinderen Israëls zwart zijn.Deze teksten zijn nu zeldzaam en de door Rasta gebruikte versie is een herziene versie van deze. In deze geschriften vinden de volgelingen van de beweging vele belangrijke episoden waarmee zij zich kunnen vereenzelvigen. Bijvoorbeeld de Babylonische exodus, die in hun ogen een beschrijving is van hun verbanning uit Afrika opgelegd door de "moderne Babyloniërs", d.w.z. de kolonisten.

Veel van de leefwijzen van de Rasta zijn ontleend aan de Bijbel, zoals de Nazarietgelofte om het haar af te knippen - de oorsprong van dreadlocks. Het is ook in dit boek dat wij de zinsnede "Toen zette Elia op het hoofd van de natuurlijke mens een kroon - op het voorste deel van de kroon was een schitterende ster waarvan het licht reikte van de hemel tot de aarde" geïnterpreteerd vinden als een profetie van de komst van Haile Selassie.

5- De Dreadlocks

dreadlocks

Laten we het nu hebben over een internationaal bekend en erkend symbool: dreadlocks. We hebben zojuist gezien dat het niet knippen van het haar wordt genoemd in de geschriften over de gelofte van de Nazariet - een gelovige mag zijn haar niet scheren of knippen. De eerste sporen van de "natty dreadlocks" zijn al in de jaren dertig te vinden in het kamp van een van de grondleggers van de beweging, Leonard P. Howell. Dit kapsel is echter geen verplichting en er is een afscheidingsbeweging ontstaan.

 

Het is mogelijk om een Rasta te zijn zonder lange, volumineuze vlechten te dragen. In de jaren zestig deden zich drie tendensen voor:

 • Baarden met een afro
 • Schoon gezicht" (geen baard of lokken)
 • Slotenmakers

Maar met het icoon van de beweging, Bob Marley, kwamen de vlechtjes in de jaren zeventig weer in volle hevigheid terug en blijven zij een zeer belangrijk symbool van de beweging.

6- Cannabis

 

cannabis

Wij hebben reeds opgemerkt dat marihuana voorkomt op vele emblemen van de beweging. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt voor cultische doeleinden. Het wordt gebruikt om beter te mediteren en de geest te ontspannen. Het heeft ook een imago van rebellie. Het wordt gerookt, ook al is het verboden door de regering en de gevestigde orde. Roken bevrijdt (in alle betekenissen van het woord) van het juk en stelt je in staat om je te onderscheiden in een totaal gecodeerde wereld. Cannabis wordt gelegitimeerd door bijbelteksten zoals Genesis 3:18: (...) gij zult het gras des velds eten.Oorspronkelijk werd ganja niet geconsumeerd voor zijn recreatieve voordelen. En zelfs als het niet wordt geconsumeerd, blijft het een sterk beeld van de beweging. Veel foto's tonen buitensporig dikke wietrokers (de wiet, niet de rasta...)!

7- De Sirenen van Babylon

De Babylonische zeemeerminnen, een minder bekend symbool van het Rastafarianisme, hebben ook een betekenis, die verband houdt met muziek. De Babylonische zeemeerminnen waren oorspronkelijk mythologische figuren in Babylon. Als illustratie van de zon en de maan, die, na hun reis voltooid te hebben, hun reis in het water beëindigen, zongen de zeemeerminnen al spoedig - reeds in het oude Griekenland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een volk dat muziek hoog in het vaandel droeg (wij komen hier later op terug), deze Babylonische mysteriën overnam.

De verschillende zangers worden vergeleken met de stemmen van de Babylonische sirenen. We hebben het belang van de bijbelse stad in de Rasta-mythe al gezien. Deze artiesten belichten de beproevingen en moeilijkheden van het volk en leiden het met hun woorden naar de bevrijding. Deze mythe is nauw verbonden met de geschiedenis en het dagelijkse leven van de beweging.

 

8- De Tamboers van Jah

tambour

Hetzelfde geldt voor de Jah-drums, die symbool staan voor de percussie-instrumenten die in de Afrikaanse tradities sterk aanwezig zijn. Deze trommels zijn rechtstreeks verwant aan de Buru, instrumenten die oorspronkelijk werden gebruikt door muzikanten uit de achterbuurt.De Buru wordt ook beschouwd als het belangrijkste instrument van de religieuze muziek van de Rasta - zoals de Nyabinghi. Deze relatie werd tot stand gebracht door de beroemde speler Graaf Ossie, die een ritmische basis legde waarop de gelovigen hun gebeden reciteren. Dit kloppend ritme komt van nature voor in reggae. De trommel is ook een Rasta-symbool voor het verzet van de zwarte bevolking tegen de door de blanken opgelegde elementen.

9- De Jah

In Jah's drum, is er drum, maar ook Jah! Deze term is van groot belang voor de Rasta. Om de betekenis beter te begrijpen, moeten we teruggaan naar Haile Selassie. Hij wordt erkend als een directe afstammeling van de koningin van Sheba en koning Salomo. De man werd op zeer jonge leeftijd ingewijd in de macht en werd officieel keizer in 1930 (hij was 2 jaar eerder tot negus benoemd). Hij bood verbazingwekkend weerstand tegen de poging tot invasie van Mussolini's Italië en werd een belangrijke speler in de strijd tegen de onderdrukker. De term Jah werd toen aan hem toegeschreven als God op aarde. De term wordt dus gebruikt om God aan te duiden - Jah zou een afgeleide zijn van Jehovah.

10- Een Rasta Dieet: De Ital

ital

Het is niet altijd bekend, maar een Rasta zijn betekent ook het volgen van een bepaald dieet, de Ital. Dit dieet is ontstaan als de beweging in de jaren 1930 en is vergelijkbaar met de huidige veganistische trend. Je eet niet wat ademt. Door de producten van de aarde te eten, put men kracht uit de aarde. Men haalt kracht voor zijn lichaam, maar ook voor zijn geest, uit voedsel. Maar Ital gaat niet alleen over het eten van groenten en fruit. Het is ook een spirituele trend. We eten niet om onszelf een plezier te doen. Daarom is het belangrijk alles te elimineren wat gewenst kan worden en alleen te eten wat nodig is.

 

11- Eén taal, één wereld

Het Jamaicaanse volk gebruikt van nature een dialect, zoals dat het geval is met alle talen ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Rasta's ook een specifieke taal hebben ontwikkeld, die bedoeld is om verstaanbaar te zijn voor de volgelingen van de gemeenschap.

Deze jardon is een mengeling van verschillende bronnen: Creools, Afrikaans dialect, lokale slangformules, maar ook bijbelse metaforen. Daarvan zijn vele sporen te vinden in de verschillende liederen, zelfs de meest bekende.

a) Voorbeeld van Rasta dialect

Een rasta gebruikt niet de I (I in het Engels). Hij vervangt het door het Ego (me) of de I en I (me and me /I and I).

Hij zal niet zeggen ik zal lopen, maar "ik loop". De ik wordt wij. Het Rasta dialect wil de ander in de zin betrekken.

Hij zal zeggen "Ik en ik zullen muziek maken".

Dit is een manier om respect te tonen voor de andere persoon, wie ze ook zijn. Deze taal is verre van louter anekdotisch, maar is zeer populair bij de rastaman en wordt regelmatig gebruikt.

12- De Davidsster

De davidster wordt ook vaak aangetroffen onder de Rasta-symbolen. Het heeft verschillende betekenissen.

Het eerste is dat van het behoren tot het geslacht van Koning David, waarvan Haile Selassie het belangrijkste beeld is, zoals wij reeds hebben gezien.

Maar ook door de ster (ook een symbool van het jodendom) aan te nemen, beschouwen de Rasta's zichzelf als leden van het Israëlische volk. Bob Marley zei: "Het Rasta-volk is één van de twaalf stammen van Israël die over de hele wereld verspreid zijn. Ze werden net als hun voorgangers van Afrika naar Jamaica gedeporteerd.

 

 

13- De reggae muziek

Hoe kun je Rastafarianisme en reggae muziek scheiden? Dat kun je niet. Deze muziek werd geïnitieerd door Bob Marley en zal een middel worden om de ideeën van de beweging te verspreiden onder allen die er naar luisteren. Deze muziek maakt gebruik van percussie en heeft een spookachtig ritme dat meeslepend is. Het wordt aangevuld met duidelijke teksten die de leefregels van de beweging benadrukken - terug naar de basis, liefde...

14- De Diamant

Diamant is een edelsteen die grotendeels in Afrika is ontstaan. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het door Rasta's wordt gebruikt. Rasta mensen beschouwen het als een kostbaar pentagram, vergelijkbaar met de emmer van Salomo. Zij tonen dit symbool met een handgebaar en verbinden het met de Afrikaanse rijkdom (geplunderd door kolonisten) en met de Joodse geschiedenis. Dit gebaar herinnert ook aan de ster op de Ethiopische vlag.

 

Een erfgenaam worden van de Rastafari Beweging

Zoals u ziet, heeft de Rastafarian-symboliek veel verschillende betekenissen en nemen de motieven een zeer belangrijke plaats in binnen het Rastafarianisme. Ze worden in het dagelijks leven gebruikt en maken al tientallen jaren deel uit van het wapen van de Rastafari's. Als erfgenaam van deze beweging die ons zo levendig heeft gemaakt, rekenen wij op u om een van de bewakers te worden van de Rastafarian tempel die wij zo hard nodig hebben om het erfgoed van onze ouderen door te geven.

Met al deze nieuwe informatie, beheerst u nu met zekerheid alle verwijzingen en knipogen naar de bewegingen. U bent dus in staat te beseffen hoe u ze overal om u heen en in elke situatie kunt vinden. U bent nu een van degenen die andere Rastaman supporters in een oogopslag zullen herkennen.

Als je dit kennisniveau hebt bereikt, kies dan de Rasta-emblemen waarmee je je het meest verbonden voelt en versier je muren met deze 5-delige Rasta schilderijen in een unieke en betoverende stijl.

Ontdek ze nu en maak uw keuze door op de onderstaande afbeelding te klikken :