Waar is reggae geboren?

rasta, reggae -

Waar is reggae geboren?

 

reggae geschiedenis

 

Reggae staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een internationaal bekende muziek, maar heeft ook een complexe geschiedenis. Maar waar komt reggae precies vandaan?  Waar heeft het zich ontwikkeld tot deze unieke muzikale stijl? Als je jezelf deze vragen hebt gesteld, ben je op de juiste plaats.

Als fan van Rastafarianism en reggae, heb ik altijd al meer over deze onderwerpen willen leren. Dus ging ik aan de slag om de antwoorden te ontdekken en ze aan jullie te brengen.

Reggae is een muziekstroming die in de jaren zestig in Jamaica is ontstaan. De eerste sporen ervan zijn te vinden in de getto's van de hoofdstad. Reggaemuziek, geïnspireerd door verschillende soorten muziek, is voornamelijk ontstaan in Trenchtown, een wijk van Kingston.

In dit artikel zult u meer te weten komen over :

 • De oorsprong van reggae;
 • De geboorteplaats van deze muzikale trend;
 • De banden tussen Jamaica en reggae.

Dit zal je de antwoorden geven die je nodig hebt over de oorsprong van reggae. Vergeet niet wat Bob Marley op de achtergrond te zetten, en laten we gaan!

 

1- MEERDERE OORSPRONGEN

Het is niet precies bekend wanneer de Jamaicaanse reggae is ontstaan. Wij weten dat het begin van de beweging in de jaren zestig ontstond en dat "reggae reggae werd" in 1968. Maar het is niet uit het niets ontstaan en voordat het werd wat het is, heeft het verschillende invloeden gehad die door muzikanten werden gebruikt.

a) Een slimme mix van muziek

Jamaica werd een onafhankelijk land na de onafhankelijkheid in 1940 (als u meer wilt weten over de geschiedenis van het eiland, kijk dan naar ons artikel). Maar met deze vrijheid kwamen moeilijkheden die ertoe leidden dat de minder welgestelde bevolkingsgroepen in getto's woonden. De nakomelingen van slaven verzamelen zich voornamelijk in zeer arme buurten. Ze hadden moeite om werk te vinden en brachten veel tijd door met het luisteren naar muziek. Onder de muziek waar ze naar luisteren zijn:

 • mento,
 • calypso,
 • ska,
 • maar ook jazz,
 • rhythm and blues,
 • Afrikaanse muziek.

Sommigen beginnen te componeren, anderen schrijven teksten. Deze gaan vaak over de moeilijkheden waarmee zij in hun dagelijks leven worden geconfronteerd en velen van hen hekelen dit ingewikkelde leven.

b) Een eerste stap naar reggae

Het was uit deze creatieve poel dat rocksteady werd geboren. Het wordt beschouwd als de voorvader van de reggae. Deze muziek kan worden omschreven als vertraagde ska. Het is ontstaan in de getto's van Riverton City, Greenwich Town of Trenchtown in de hoofdstad.

Deze muziek verschilt van andere muziek doordat zij een rustiger, schokkender ritme heeft. Als je naar rocksteady luistert, kun je meteen de kenmerken herkennen die tot reggae zullen leiden.

Rocksteady zou een groot succes worden, eerst in de getto's en daarna in het hele land. Het zal zelfs proberen de Verenigde Staten te veroveren. Het stelde de problemen aan de kaak waarmee de inwoners te kampen hebben. Zo kan men teksten ontdekken over plaatselijke bendes (zoals de Rude Boys). Dit betoverende ritme, dat in 1966 opkwam, evolueerde al snel tot reggae.

 

 

2- HET ONTSTAAN VAN REGGAE 

 

 

Muziek wordt een belangrijk fenomeen in arme buurten. Veel mensen improviseren zelf als muzikant of schrijver, anderen als producer. Deze sterke navolging leidde tot de geboorte van reggae. In het begin luisterden de mensen naar instrumentals. Daarna improviseerden de artiesten teksten, meestal protesterend:Het was in 1968 dat de eerste nummers verschenen die echt als reggae werden beschouwd. Aan het begin van het jaar, hoorden we Lynford Anderson's Pop-a-Top. Daarna volgden Stranger Cole en Lester Sterling's Bang a Rang en Toots and the Maytals' Do the Reggay, die nu bekend staan als de eerste nummers van deze muzikale trend. Deze nummers worden nu beschouwd als vroege reggae. Maar de stijl staat niet stil. Er zijn ook variaties in ritme (langzamer, krachtiger, sneller).

Wie de zanger of muzikant ook is, hij of zij komt uit een getto in Kingston, een echte kweekvijver voor reggae-makers.

 

a) Een mythische buurt in de geschiedenis van de reggae

 

Heb je ooit gehoord van Trenchtown? In dit gebied woonden veel boeren die na de ondergang naar de hoofdstad kwamen. Ze hoopten werk te vinden. Het is ook de plaats waar arme mensen die elders geen onderdak konden vinden, bijeenkwamen.

De plaats is de thuisbasis geweest van grote reggae artiesten:

 • Alton Ellis,
 • Peter Tosh,
 • Bunny Wailer,
 • Bob Marley,
 • Dean Fraser,
 • Les groupes Toots and the Maytals,
 • Wailing Souls,
 • The Paragons…

 

 

Deze buurt wordt in veel liedjes genoemd, zoals No Woman, No Cry. Het is daarom bijzonder belangrijk voor reggae. Bunny Wailer noemt Trenchtown het 'Hollywood van Jamaica'.

Deze muziek is de hele tijd te horen en wordt beschouwd als de 'baby van Trenchtown'. Het wordt regelmatig op straat gespeeld door geluidsinstallaties, dat zijn stands met draaitafels, luidsprekers en versterkers.

Reggae werd zo een alomtegenwoordige muziek in het leven van de inwoners en het was van hier dat het zich over de wereld verspreidde. Vandaag de dag zijn er in één wijk (Cooreville Gardens) straten vernoemd naar de reggae-artiesten die er hebben gewoond, en dat zijn er heel wat!

 

3- REGGAE, EEN MUZIEK UIT JAMAICA

 

Deze muziek is bovenal een totaal Jamaicaanse stijl. We praten over Jamaicaanse reggae. Je denkt aan Jamaica als je naar reggae luistert.

 

a) Een symbool van Jamaica

Het is een symbool van het land geworden. In 2003 definieerde premier Michael Manley reggae als de primaire taal van de Jamaicanen. Reggae is een identiteit geworden voor het Jamaicaanse volk. Het drukt pijn, het dagelijkse leven en aspiraties uit. Het is een syncretisering van de verschillende invloeden die Jamaica hebben gevormd: Europees en blank erfgoed, Afrikaans en zwart erfgoed.

Deze muzikale stroming is ook van groot belang voor de protestbewegingen die in de getto's zijn ontstaan, maar ook bij de plaatselijke politici. E. Seaga, een machtig politicus en eigenaar van vele opnamestudio's in de hoofdstad, benadrukte het belang van reggae: muziek en politiek konden in Jamaica niet van elkaar worden gescheiden. Hij kreeg ook veel kritiek van reggae-artiesten.

Deze muziek speelt ook een belangrijke rol in het dagelijks leven en niet alleen als boodschap om de luisteraars te ontspannen! De Wailers, bijvoorbeeld, slaagden erin twee rivaliserende groepen (de Rude Boys en de Ras) samen te brengen. Het werd een wapen tegen de onrechtvaardigheden in deze arme buurten:De bewoners van de betere buurten mogen niet luisteren naar reggae, de muziek van de "zwarthemden". Deze muziek werd verworpen door de elites en de christenen.

 

b) Hoe zit het met de relatie tussen reggae en rastafarianisme?

 

Het is onmogelijk om over het ontstaan van reggae te praten zonder af te wijken van het Rastafarianisme. Je kunt het je voorstellen.

Natuurlijk, de reggae icoon Bob Marley was een Rasta. Uiteraard had deze spirituele beweging veel succes in de armere wijken van de hoofdstad. Maar veel van de vroege reggae makers waren nooit Rastas! Ze benadrukten zelfs het verschil tussen Rasta muziek en reggae muziek:

Dus je kunt niet afleiden dat reggae vanaf het begin verbonden is met Rastafarianisme. Wat de twee stromingen verbindt is vooral hun aanwezigheid in de getto's van Kingston en hun belang in het leven van de bewoners. Er zijn inderdaad veel rastafari's in Trenchtown. Net als reggae, moest rastafarianisme een protest- en verzetsbeweging zijn.

4- REGGAE, EEN JAMAICAANSE MUZIEK DIE INTERNATIONAAL IS GEWORDEN

 

Geboren in het hart van de Jamaicaanse hoofdstad, heeft reggae de mensen verleid met zijn betoverende ritmes en waarachtige teksten. Deze muziek is ontstaan in de getto's van Kingston en heeft ook een sterke boodschap. Het is zowel een protest als een eenheid, en is het beeld zelf van de plaats waar het werd geboren.

U hebt nu alle antwoorden op de vragen die u had over de geboorteplaats van uw favoriete muziek. Je zult al diegenen kunnen antwoorden die willen weten waar reggae vandaan komt. Aarzel niet om te praten over Kingston en zijn arme buurten zoals Trenchtown, de plaats die symbool staat voor reggae.