Waarom hebben de meeste Afrikaanse landen een Groen Geel Rode Vlag?

rasta -

Waarom hebben de meeste Afrikaanse landen een Groen Geel Rode Vlag?

 

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel Afrikaanse vlaggen identieke kleuren hebben? Je hebt een goed oog! De gelijkenis van de kleuren is duidelijk en het is geen toeval. Heb je enig idee waarom deze kleuren gebruikt worden op de vlaggen van veel landen? Nee ?

Welnu, zoals u weet ben ik een liefhebber van rastafari's en ook al wordt deze religieuze beweging hoofdzakelijk vertegenwoordigd door Jamaica, een Caraïbisch land ver van de Afrikaanse landen, toch heeft zij Afrika, zijn geschiedenis en zijn symbolen in ere gehouden. Mijn onderzoek leidde mij op natuurlijke wijze naar het continent en stelde mij in staat meer te weten te komen over de kleuren van Afrikaanse vlaggen.

Veel Afrikaanse landen voeren drie kleuren als hun vlag: rood, geel en groen. Dit zijn de pan-Afrikaanse kleuren en zij zijn in de hele wereld bekend om hun symboliek. Zwart wordt ook als een belangrijke kleur beschouwd, vooral voor Rastafari's.

Als u verder leest, komt u meer te weten over de betekenis van deze pan-Afrikaanse kleuren en ontdekt u :

  • De geschiedenis van deze kleuren ;
  • Hun symboliek;
  • De alternatieven.

U wilt uw cultuur verrijken? Oké, laten we gaan!

 

1- De geschiedenis van de pan-Afrikaanse kleuren 

Natuurlijk zijn rood, geel en groen overal ter wereld veel voorkomende kleuren. Zo vind je rood op veel vlaggen, zelfs buiten het Afrikaanse continent. Maar als deze kleuren een bepaalde boodschap hebben aangenomen, is dat te danken aan één man in het bijzonder.

 

 

   a) De oorsprong van deze kleuren 

Als u dit artikel leest, is het u al opgevallen dat deze drie kleuren bijzonder goed vertegenwoordigd zijn op Afrikaanse vlaggen. Maar waarom? De zogenaamde Pan-Afrikaanse kleuren zijn in de 19e eeuw in Ethiopië ontstaan.

We moeten een beetje teruggaan om de oorsprong van de toepassing van deze kleuren te begrijpen. Het jaar was 1896. Ethiopië had net een belangrijke overwinning behaald op Italië. Deze episode maakte een (tijdelijk) einde aan de Italiaanse koloniale ambities. De Ethiopische legers, geleid door koning Menelik II, verpletterden de Italianen. Dit was een ongekend succes, want enige tijd later werd Italië verplicht een verdrag te ondertekenen (het Verdrag van Addis Abeba) en werd Ethiopië voor vele jaren met rust gelaten.

Menelik II werd vereerd door zijn volk, maar ook door zijn buren die hem als een bevrijder zagen.

Dat is allemaal goed en wel, maar wat heeft het met kleuren te maken? Geduld... Want na deze grote veldslag, nam Menelik een nationale vlag aan met deze kleuren. En zijn keuze was niet willekeurig.

 

2- Kleuren met een sterke symboliek

De keizer koos drie kleuren: rood, geel (goud) en groen, die hij aanvulde met een centrale leeuw, die de banden tussen Ethiopië en het Joodse volk symboliseert (de leeuw van Juda). En als Menelik II deze kleuren koos, is dat niet omdat ze goed samengaan! Hij wilde de symboliek van deze kleuren benadrukken om zo een vlag met een sterke boodschap te tonen.

    a) Rood, een krachtige kleur

Door de geschiedenis heen en in vele culturen is rood een kleur met een sterke symboliek. Deze kleur is niet willekeurig gekozen. Het is vooral de kleur van bloed. Het bloed dat vergoten is door Menelik's legers ter verdediging van zijn land, maar ook het bloed dat vergoten is door mensen die tot slaaf gemaakt en mishandeld zijn.

Het is een kleur die de moed benadrukt van voorouders en volkeren die vechten voor hun vrijheid.

 

Rood is de kleur van leven en dood, het is ook de kleur van de hitte die in Afrikaanse landen aanwezig kan zijn.

Rood is ook de kleur van goddelijk vuur en liefde. Het kan ook de nadruk leggen op kracht, sterkte en de wil om weerstand te bieden.

    b) Groene, Afrikaanse natuur op de voorgrond

Het ligt voor de hand te zeggen dat groen de natuur vertegenwoordigt! Door deze kleur op zijn vlag af te beelden, wilde de Ethiopische keizer natuurlijk de natuurlijke rijkdom van zijn land en zijn continent laten zien. Het toont de vegetatie en de vruchtbaarheid van het land. Groen zijn de uitgestrekte Ethiopische bossen. Als u thuis een Afrikaanse wereld wilt creëren, raden wij u aan een kijkje te nemen op deze website die gespecialiseerd is in diverse producten geïnspireerd op olifanten, waaronder deze collectie doeken en schilderijen van pachyderms.

De kleur heeft ook een minder voor de hand liggende symboliek. Net als in Europa is deze tint de kleur van de hoop. Hoop die de Afrikaanse mensen leidt om moeilijkheden te overwinnen.

Groen is ook een symbool van gezondheid, om nog maar te zwijgen van kennis en leren.

Geel, de vurigheid van de Afrikaanse aarde

Op de Ethiopische vlag is geel de centrale kleur die in het oog springt. Het wordt meestal geassocieerd met licht, zonneschijn, energie. Het is ook de kleur die de band tussen God en de mens voorstelt.

Geel is ook de kleur van macht en soevereiniteit.

Meer in het bijzonder voor Afrikanen komt geel ook overeen met goud en de woestijnen die op het continent te vinden zijn. Het accentueren van Afrikaans goud is een herinnering aan het feit dat de kolonisten deze rijkdom hebben gestolen.

Alternatieven zijn in opkomst

De boodschap van deze drie kleuren heeft veel Afrikaanse landen aangetrokken. De eerste die ze na Ethiopië invoerde was Ghana in 1957.

Tot nu toe hebben bijna 25 landen een vlag met deze drie kleuren gemaakt. Daaronder zijn Mali, Benin, Guinee, enz.

Maar deze drie kleuren, bekend als Ethiopisch, ondergingen een verandering met Marcus Garvey, de initiatiefnemer van de Rasta-beweging.

UNIA en de nieuwe pan-Afrikaanse kleuren

We moeten de decennia opnieuw doorlopen. In 1920 vond de eerste conventie plaats van de UNIA (Universal Negro Improvement Association and the League of African Communities Pan-African Colours), een belangrijke speler in de verdediging van zwarte rechten. Deze bijeenkomst wordt geleid door Marcus Garvey. Komt dit je bekend voor? Ja, een van de stichters van het rastafarianisme! U kunt uw herinneringen ophalen door ons artikel over de geschiedenis van het rastafarianisme te lezen.

Tijdens deze conventie zullen twee belangrijke acties worden ondernomen. De eerste was het valideren van de drie pan-Afrikaanse kleuren die door Menelik II waren ingesteld. Artikel 39 van de Verklaring van de Rechten van de Zwarte Volkeren van de Wereld heeft officieel rood, groen en geel aangenomen als symbolen van de Afrikaanse volkeren.

 

Op deze conventie zal ook een andere kleur worden belicht: zwart. De kleur werd geïntegreerd in de pan-Afrikaanse kleuren om te laten zien dat men trots is op het feit dat men zwart is. De kleur zwart werd vervolgens gebruikt op vele Afrikaanse vlaggen, waaronder de Rasta vlag.