Waarom is Bob Marley een legende?

bob marley, rastafari, reggae -

Waarom is Bob Marley een legende?

Als er één naam is waar je niet omheen kunt als het over reggae (maar ook over rastafarisme) gaat, dan is het Bob Marley wel. Maar weet je ook waarom hij zo'n legende is geworden voor aanhangers van deze muziekstroming? Laten we zijn verhaal en de belangrijkste gebeurtenissen die van deze man zowel muzikaal als persoonlijk een icoon hebben gemaakt, eens op een rijtje zetten. Klaar om meer te weten te komen over het leven van de "Marley-legende"? 

Gepassioneerd door reggae, heb ik jarenlang onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen om deze beweging, haar actoren en haar relatie met het rastafarianisme beter te begrijpen. Door mijn onderzoek kon ik de specifieke kenmerken van deze twee grote stromingen beter begrijpen en natuurlijk wilde ik ook meer te weten komen over de belangrijkste personages. 

Bob Marley nam deel aan de ontwikkeling van het rastafarianisme in de hele wereld en maakte een voor die tijd unieke muziek bekend: reggae. De Rasta-zanger die 40 jaar geleden overleed en in zijn liedjes vredesboodschappen overbracht, maakte moeilijke periodes door die zijn verhaal hebben aangewakkerd.

Dus, via dit artikel ga je met me mee en ontdek je waarom de zanger een eeuwige ster is geworden.  Je zult dus meer te weten komen over:

  • Het vroege leven van de zanger;
  • De overtuigingen die hem belangrijk maakten;
  • Zijn strijd, een legende waardig;

Ben je er klaar voor om uit te vinden waarom deze kleine, op het platteland geboren man zo'n icoon is geworden? Laten we gaan.

 

1- DIFFICULT START

De eerste jaren van Bob Marley's leven zijn een interessant onderwerp op zich. Ze hebben inderdaad de persoonlijkheid van de zanger gevormd en zo bijgedragen aan het begin van de legende.

a) Een gecompliceerde jeugd

Wel, je weet het waarschijnlijk al, Bob Marley werd geboren uit een zwarte moeder van Jamaicaanse afkomst en een blanke vader, Brits, in 1945. Het is geen ideale tijd voor een kind van gemengde rassen om te worden geconfronteerd met de minachting van anderen, zowel zwart als blank. Marley had daar last van. Toen hij nog een kind was, ontmoette hij Buddy Livingston, die zijn (enige echte) vriend zou worden. Je kent hem als Buddy Wailer

De twee kinderen verhuizen op hetzelfde moment naar Kingston, de hoofdstad van Jamaica, in het getto Trenchtown. Ze gaan bij elkaar in de buurt wonen en de moeder van Bob krijgt een verhouding met de vader van Buddy. 

De twee kinderen vervelen zich en worden door Joe Higgs in contact gebracht met muziek. Deze gebruikt muziek als middel om de jongeren uit de sleur van het getto te redden en ze voor slecht gezelschap te behoeden. We staan aan het begin van de jaren vijftig en de drug wint sterk aan terrein. De twee jongeren zullen zich matig voor de lessen interesseren, maar de muziek zal nog steeds een effect op Bob hebben. Om het hoofd te bieden aan de hoon waaraan hij voortdurend wordt blootgesteld, zal hij op zijn gitaar tokkelen, gestimuleerd door Higgs.

Dit is dan de eerste stap in het opbouwen van een legende! De jongeman heeft talent!

Op 17-jarige leeftijd ontmoet het duo Winston Hubert McIntosh, die u kent als Peter Tosh. Samen vormen ze de band de Wailers. 

Bob Marley heeft gevonden wat hij het liefste doet en hij gaat er alles aan doen om daar te komen. Maar het zal een lange weg worden.

b) Een strijd om herkend te worden

De groep had zijn eerste hit met "Simmer down" dat al snel nummer één zou worden op het Jamaicaanse eiland.  Maar de groep wordt geconfronteerd met de oneerlijkheid van de professionals met wie ze samenwerken en het avontuur komt al snel tot stilstand. Maar Marley's wil houdt niet op. Na zijn huwelijk en een verblijf in de Verenigde Staten - waar hij zich bij zijn moeder voegde - keerde hij terug naar Jamaica en zou zijn eigen label oprichten. Maar zelfs als de tracks aanspreken, hebben ze niet het verwachte succes. Hij belandt in een samenwerkingsverband met Johnny Nas dat hem in staat stelt naar Zweden te reizen - hij neemt de muziek op voor een film - en naar Engeland, waar hij enkele maanden zal blijven.

De zanger vegeteert, maar geeft niet op. Hij tekent dan een contract bij Island Records. De twee albums die hij opneemt ("Catch a fire" en "Burnin ") zijn vervolgens behoorlijk succesvol.  Maar ook al nam Eric Clapton zijn song "I shot the sherif" op, toch moest hij nog twee jaar wachten op een echt internationaal succes na de release van "No woman, no cry". Na jaren van doorzettingsvermogen werd Bob Marley eindelijk een bekende en erkende zanger. Dit leven van ontberingen en vastberadenheid is een van de criteria die de legende van de zanger hebben gecreëerd.

2- Een RASTA ONDER DE MEN

Als Bob Marley ergens om bekend staat, dan is het niet alleen om zijn zang- en songwritingtalent.  Hij is ook een icoon geworden van de Rasta-beweging over de hele wereld.

 

 

a) Een belangrijke vertegenwoordiger van een voorheen niet-erkende beweging

Zal ik je beledigen door je kennis te laten maken met de Rasta-beweging? Ik aarzel. Laten we het even opfrissen voor het geval je het een en ander vergeten bent. 

De Rasta-beweging ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw onder jonge zwarte mensen die vrijer en eenvoudiger wilden kunnen leven. Ook al was de slavernij afgeschaft, het feit blijft dat een zwarte die in die tijd leefde nog steeds meestal arm was en geen rechten had.  Hij werd uitgebuit en kreeg regelmatig te maken met handelingen van racisme waartegen hij niets kon doen dan steeds opnieuw te lijden. Het is in deze context dat verschillende stemmen zullen opgaan.

 

 

Marcus Garvey is, samen met P. Howell, een van degenen die het begin van de Rasta-gedachtenbeweging markeerden. Hij zal de gelijkheid van alle mensen naar voren brengen en de zwarte man op zijn plaats zetten. Hij zal ook een verband leggen tussen de geschiedenis en de nakomelingen van slaven. Zo zal hij Pharaonisch Egypte maar ook de helden uit de teksten van het Oude Testament koppelen aan de Afrikaanse ballingen. De Bijbel wordt herwerkt om "de veranderingen uit te wissen die door de blanken zijn aangebracht". Garvey zal ook een prominente band creëren tussen Ethiopië en zwarte ballingen over de hele wereld. En deze nieuwe relatie zou nog belangrijker worden met de komst van Hailé Selassie op de Ethiopische troon, een man die voor de Rasta's een ware levende God zou worden.

Garvey zet zijn werk voort en zal zijn boodschap in de Verenigde Staten uitdragen. Howell daarentegen gaat een ander pad bewandelen. Deze zal een gemeenschap stichten, de ware bakermat van het rastafarianisme. De Pinnacle ziet de eerste rastas verschijnen. En de eerste leefregels van de beweging.

b) Bob Marley en rastafarisme

 

Het was in 1966 dat Bob Marley de levende God van de Rasta zou ontmoeten. De gemeenschap was in het begin van de jaren zestig nog onopvallend, hoewel er in de getto's steeds meer leden kwamen. Maar toen Haile Selassie in 1966 in Jamaica arriveerde, deed zich een uniek fenomeen voor in het leven van de zanger.

Het diplomatieke bezoek van de Negus brengt de menigte aan het wankelen en in deze ook Bob Marley. Marley heeft al een Rasta-basis maar hij aarzelt nog een beetje. En wanneer hij Selassie ontmoet, zal hij begrijpen dat het rastafarisme een echte beweging is. 

Hij wordt dan een icoon van de beweging. Hij zal zijn hartstocht delen met zijn (groeiende) fans en de voorschriften van rasta bekendmaken. Hij wordt een Rasta-apostel en dit zal zijn legende verder versterken waardoor hij een altijd welkome religieuze noot krijgt in een legendarische saga.

Een paar jaar later zal hij de ring van Selassie ontvangen uit de hand van de kleinzoon van de keizer. Hij zal deze ring, die hem tot in het graf zal volgen, nooit meer afstaan.

3- BOB MARLEY'S DIFFICULT END

 

Bob Marley had niet alleen een moeilijke jeugd. Ook zijn laatste dagen hebben bijgedragen aan zijn legende.

Tijdens zijn leven werd Bob Marley in december 1976 geconfronteerd met een moordaanslag, maar dat is niet wat hem tegenhield. Wat een blijvende indruk achterliet was zijn gevecht tegen kanker.

a) Een ziekte die zichzelf uitnodigde bij een voetbalwedstrijd

 

We weten zelden wanneer kanker ons leven binnenstormt. Bij Bob Marley daarentegen weten we precies wanneer de ziekte heeft besloten "het veld over te nemen". 

Het is 1977. De zanger is in Parijs. Gepassioneerd door voetbal, neemt hij deel aan een wedstrijd met journalisten en leden van de Wailers aan de voet van het Hilton Hotel. Tijdens deze wedstrijd, die door de artiesten gewonnen wordt (6 tegen 1), krijgt de zanger zijn voet verbrijzeld. Een van zijn tenen raakt vervolgens gewond. Bob Marley trok zich er niets van aan en ging door met zijn concerten, voetbalwedstrijden met vrienden en zijn dagelijks leven. De blessure had vanzelf kunnen genezen. Maar dat gebeurde niet. 

Een paar maanden later zwol de duim van de zanger vreselijk op. Hij wordt gedwongen een arts te raadplegen die melanoom vaststelt. Vervolgens wordt hem een amputatie aangeraden.  Marley weigert, omdat hij er zeker van is dat zijn geloof in God en enkele Rasta-remedies hem over dit probleem heen zullen helpen.

 

b) Verwikkelingen en strijd die de legende van B. Marley

 

In september 1980 is de zanger op tournee in de Verenigde Staten. Hij heeft net twee meesterlijke concerten gegeven in Madison Square Garden in New York, op de 19e en 20e. Om zich te ontspannen gaat hij op zondagochtend 21 hardlopen in Central Park. Op dat moment heeft hij een inzinking.

Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en de artsen voeren vele tests uit en het slechte nieuws valt: de zanger heeft 5 uitzaaiingen. Zijn longen, zijn maag zijn aangetast, evenals zijn huid die 3 melanomen vertoont. Zijn kanker is veralgemeend en hij heeft nog maar weinig tijd te leven (een maand). Artsen zijn verbaasd te zien dat de man nog overeind staat en zonder blikken of blozen zijn tournees verzekert. Bob Marley wil nog een laatste concert geven in Pittsburgh en doet dat tegen het advies van de artsen in. Wel moet hij daarna de rest van zijn tournee afzeggen.

Hij ondergaat vervolgens talloze bestralingen en chemokuren die hem verzwakken. De man verliest zijn dreadlocks maar wil blijven vechten. Hij laat zich dopen in de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk in Miami en krijgt de doopnaam Bob Berhane Selassie, Licht van de Heilige Drie-eenheid. Hij wil niet opgeven en hoewel Rastas zeer weinig vertrouwen in de geneeskunde hebben, besluit hij naar de kliniek van Dr. J. Issels in Duitsland te gaan.

 

 

De Ringberg Klinik biedt een alternatieve geneeswijze die terminaal zieke patiënten in staat moet stellen langer te leven. Bob Marley ondergaat dan bloedtransfusies, THX-injecties, hyperthermie-sessies. De behandeling is erg zwaar en Bob lijdt vreselijk. Maar hij zet de strijd voort. Hij viert zijn verjaardag met zijn moeder, zijn muzikanten en zijn vrouw, maar hij is een schim van zichzelf (hij weegt op dat moment minder dan 50 kilo).

Aan het begin van mei vertelt zijn arts hem dat er niets meer aan te doen is om hem te helpen. Bob Marley besluit dan terug te keren naar Jamaica. De vlucht heeft een tussenlanding in Miami. Bob denkt dat hij zijn moeder kan bezoeken die daar woont, maar moet naar het ziekenhuis. Hij wordt op de intensive care geplaatst en zal op 11 mei na een maandenlange strijd overlijden.

Er wordt een staatsbegrafenis gehouden in Kingston om de laatste eer te bewijzen aan de reggaelegende, aan de man die ontberingen en ziekte met verve tegemoet trad, aan de rasta die altijd de liefde voor mensen voorop stelde.

 

4- Een man, een legende

 

Toen Bob Marley in 1945 midden op een Jamaicaanse boerderij werd geboren, had hij geen idee van zijn toekomst. Een zware jeugd en de strijd om zijn talent erkend te krijgen, tekenden zijn vroege leven. De man weigert zich gewonnen te geven en zal uiteindelijk het succes behalen dat hij verdient. Maar voor korte tijd, want de ziekte komt hem midden in zijn glorie neermaaien.

U weet nu dat de man zijn titel van legende verdient. En als iemand u vraagt waarom hij zo bekend en geliefd is geworden, hebt u de sleutels in handen om een accuraat en volledig antwoord te geven. Hij gaf nooit op. Hij slaagde erin om zijn levensstijl, zijn muziek, zijn passies op te leggen. Hij is een icoon geworden voor iedereen die de confrontatie met ziekte wil aangaan. Je kunt daaraan toevoegen dat hij degene is die reggae over de hele wereld bekend heeft gemaakt, maar ook rastafarianisme

Als jij ook de fakkel wilt overdragen voor deze twee belangrijke stromingen voor Bob Marley, begin dan met het dragen van een t-shirt met de zanger erop!

U vindt een ruime keuze als u hier klikt 👇👇