Wie heeft Dreadlocks uitgevonden?

dreadlocks -

Wie heeft Dreadlocks uitgevonden?

 

Dreadlocks, een belangrijk symbool van de Rasta-beweging, zijn er in vele vormen. Wist je dat deze vlechten meer dan 2000 jaar oud zijn? En dat ze te vinden zijn in verschillende culturen over de hele wereld? Je vraagt je waarschijnlijk af wie deze beroemde dreadlocks heeft uitgevonden?

Je bent op de juiste plaats! Sinds mijn kindertijd ben ik zeer gepassioneerd door de Rastafari wereld, en ik heb de gelegenheid gehad om veel onderzoek te doen en vooraanstaande figuren en historici van de Rasta-beweging te ontmoeten. Vandaag stel ik u voor om alles te ontdekken wat ik kon vinden over dit symbolische kapsel van het rastafarianisme en de reggae mannen. Laten we samen ontdekken waar deze zo bijzondere vlechten vandaan komen.

 

Van Griekenland tot het oude Egypte, via de Vikingen en de stammen van Oceanië, is het moeilijk om de oorsprong van dreadlocks te achterhalen. Het wordt vermeld in bijbelse teksten en in de joodse religie, is een voorouderlijke haardracht die alle mannen gemeen hebben en is vandaag een Rasta-symbool.

 

Door middel van dit artikel, zullen wij u meer leren over :

  • De oorsprong van dreads
  • Hun betekenissen
  • Hun symboliek

Klaar om uit te vinden waar die beroemde dreadlocks vandaan komen? Laten we gaan!

 

1- Verontruste maar oude oorsprong

Laten we meteen duidelijk zijn, de precieze oorsprong van sloten is niet bewezen. Er zijn inderdaad verschillende mogelijke oorsprongen. Maar één ding is zeker, deze vlechten zijn heel oud.

      a) Dreadlocks in de oudheid

 

De aanwezigheid van dreadlocks is waargenomen sinds 3600 voor Christus. Verschillende Kretenzische fresco's maar ook voorstellingen die in Thera zijn gezien (Akrotiri Young Boxers) tonen inderdaad mannen met kapsels die sterk op dreads lijken. Griekenland toonde ook beeldhouwwerken met kapsels die sterk leken op dreads bij de kariatiden van de tempels.

Het Oude Egypte kende ook vele voorbeelden van deze kapsels. De hoogste hoogwaardigheidsbekleders die in fresco's te zien zijn, dragen eigenlijk dikke vlechten. Deze kunnen zijn gemaakt van hun natuurlijke haar of in de vorm van pruiken, accessoires die zeer populair waren in het Nieuwe Rijk. Verschillende mummies dragen nog steeds deze vlechten. We kennen allemaal de voorstellingen van koningin Cleopatra met haar grote vlechten versierd met juwelen. Voor de Egyptenaren betekende hoe imposanter de vlechten waren, hoe meer het betekende dat het personage rijk en belangrijk was. De oude Egyptenaren vlechten zelfs hun baarden! We vinden vlechten bij de Koptische priesters die ook nu nog dit kapsel dragen.

Veel gevlochten kapsels uit de vroegste tijden vinden we nog steeds dichter bij ons. De Kelten, bijvoorbeeld, droegen kapsels bestaande uit min of meer bewerkte vlechten. Ook hier geldt, hoe uitgebreider de stijl, hoe belangrijker de persoon was. Een kapsel met slangenvlechten was zeer populair bij Keltische edelen.

De Vikingen en verschillende Germaanse stammen droegen dreadlocks die bijna vergelijkbaar zijn met die van de rasta's. Een Vikinglegende vertelt dat deze vlechten door feeën werden gemaakt en dat het ongedaan maken ervan door ze te kammen of af te knippen ongeluk bracht.

Laten we van continent veranderen en naar het haar in Azië gaan kijken. Want ook daar vinden we sporen van dreadlocks sinds de Oudheid. We vinden er vermeldingen van in de heilige teksten van de Hindoes: de Veda's. Deze oude teksten uit 1500 v. Chr. vermelden dat de god Shiva vlechten droeg, "jata". Sjamanen worden al lang gezien met dreads.

Wij vinden nog steeds bewijzen in bijbelse geschriften met bijvoorbeeld Simson in de Septuagint. De soldaten van koning Salomo droegen ook dit kapsel.

 

 

     b) Recenter bewijsmateriaal

In Afrika zijn vlechten van nature een zeer aanwezig kapsel gebleven. We kunnen hun sporen volgen bij de Bantoe, de Fulani, de Massaïs en de Wolofs. Deze mensen reserveerden vlechten voor koningen en krijgers. Verscheidene etnische groepen dragen vlechten om te tonen dat zij erbij horen.

We zien nog steeds sporen van deze vlechten in Oceanië. De dreadlocks waren en zijn nog steeds zeer aanwezige kapsels bij de aboriginals en bepaalde volkeren van Nieuw-Guinea.

Er is ook opgemerkt dat vlechten het Amerikaanse continent hebben veroverd. Tussen de 4e en 7e eeuw droegen Azteekse priesters dreadlocks.

Het Mongoolse Rijk droeg ook vlechten en in de 13e eeuw moesten de gemaakte vlechten bijzonder gedetailleerd zijn om de hoge sociale klasse van de drager aan te tonen.

Tegenwoordig, als je aan dreadlocks denkt, is het onmogelijk om geen rasta te zien! Het is waar dat dit kapsel een van de belangrijkste symbolen van de beweging is. Maar zij zijn niet de enigen die gevlochten haar hebben, zoals je misschien hebt gemerkt!

Ook andere getuigenissen moeten worden vermeld. We zien deze sloten op de hoofden van pan-Afrikaanse nationalisten. Sommige andersglobalisten dragen ook vlechten om te tonen dat zij het er niet mee eens zijn, omdat dit soort kapsel in de loop der tijden verschillende betekenissen heeft gekregen.

 

2- De betekenis van dreadlocks over de hele wereld

 

Zoals u kunt zien, zijn vlechten door de eeuwen heen altijd gebruikt door belangrijke mensen uit verschillende culturen. Dus we kunnen niet echt weten wie de dreads heeft uitgevonden!

Maar ook al heeft het kapsel een onduidelijke oorsprong, één ding is zeker : deze vlechten kregen een bijzondere betekenis bij de Rastafari's en later de reggae-mannen.

De Rastafari beweging ontstond in Jamaica in de jaren 1930 (u kunt meer te weten komen in ons artikel over de geschiedenis van Rastafari).

Zonder in detail te treden over de oorsprong en de voorschriften van de beweging, moeten we het toch hebben over de begrippen die naar voren zijn gebracht door de voorlopers van het rastafarianisme. Zo associeert een Rasta zich op verschillende manieren met geschiedenis en religie. Vervolgens zal hij zijn Afrikaanse afkomst naar voren brengen door zijn lot in verband te brengen met dat van de Afrikanen die tijdens de faraonische periode werden uitgebuit. Velen geloven zelfs dat de oude Egyptenaren zwart waren. Het verband tussen de notabelen op de fresco's en de rasta's was dus een belangrijk element. De Rasta's brachten ook religieuze teksten naar voren, allemaal uit het Oude Testament. Zij identificeren zich met het vervolgde volk in de Exodus en ook met de nakomelingen van koning Salomo.

En zoals we gezien hebben, komen dreadlocks voor in religieuze teksten. Deze belangrijke verwijzingen hebben de rastaman er dus toe gebracht een belangrijke betekenis te geven aan vlechten.

        a) Een symbool van spiritualiteit

 

Verbonden met geschiedenis en religie, had de dreadlock een belangrijke betekenis voor de eerste rastas. Het woord kwam eerst overeen met de vrees voor God. De uitdrukking "vrees voor God" is al veel gehoord.

Bovendien zijn er in de teksten veel verwijzingen naar het niet knippen van het haar (Leviticus 19-27, 21-5, Numeri 6-5). De Rasta scheert zijn hoofd niet om de aanwijzingen van de heilige teksten te respecteren.

Het dragen van dreadlocks is het eren van God en de voorouders van Afrika.

Het is ook het tonen van een manen van leeuwen zonder gelijke. Inderdaad, de leeuw van Juda (artikel Rasta Colibri) is voor de Rastas een belangrijk symbool. Het verwijst zowel naar het bijbelse verhaal als naar het Ethiopische grondgebied dat zo belangrijk is voor de Rastas. Het is een symbool van moed en kracht.

        b) Een historisch symbool

Als je ooit onderzoek hebt gedaan naar de banden tussen het land van Afrika en Rasta, dan weet je dat Ethiopië centraal staat. Oké, maar wat heeft dat te maken met dreadlocks vraag je?

Welnu, in de eerste plaats is de leeuw van Juda, zoals we zojuist gezien hebben, het symbool van het Afrikaanse volk en daarom een belangrijke link met het Rasta volk. Ten tweede, Ethiopische krijgers droegen vlechten om hun vijanden bang te maken volgens Leonard Howell.

Het dragen van dreads schept dus verschillende banden, die van groot belang zijn voor de "natty dreads" (de rasta's). Het dragen van sloten toont de banden die men heeft met Ethiopië, geregeerd door één figuur: de Negus Haile Selassie.

Rasta's zijn de afstammelingen van Afrika en van slaven die werden ontworteld. De vlecht zal dus in de ogen van de rasta's een uiterst kapitale betekenis krijgen. Het is een sterke link met zwarte afkomst, Ethiopië, slaven. Maar zwart zijn en slaven voorouders hebben is niet alles. Het is ook een manier om te laten zien dat je wilt vechten tegen de overheersers en het Babylonische systeem.

Er is niet veel dat je kunt doen aan zwart zijn! En zelfs als je er trots op bent, je hebt er niets voor gedaan! Het is een feit, we hebben er niet voor gekozen om zwart of blank te zijn.

Maar we hebben er wel voor gekozen om dreadlocks te dragen! En deze dreadlocks hebben een groot belang omdat ze verschillende symboliek hebben.

       

      a) Zwart zijn en dat opeisen met een speciaal kapsel

Dreadlocks zijn geen eenvoudige vlechten. Je hebt vast wel eens "vlechten" gezien, zo simpel en glad. Maar de dreadlock is geen gladde vlecht. Integendeel!

Wil de dreadlock een echt Rasta-symbool zijn, dan moet hij lange tijd, zonder menselijke tussenkomst, gedragen zijn. De ware dreadlock vereist geduld en dit geduld is een belangrijk criterium van het Rastafarianisme. Het is een deel van de Rasta leefregels. Men neemt de tijd om zijn dreadlocks belangrijke beelden te laten worden.

       b) Een kapsel, een boodschap

Wij knippen ons haar niet om te tonen dat wij de blanke voorschriften niet willen volgen die ons ons kroeshaar zouden laten steilen of knippen. De drealock laat zien dat men het zegel van zwarte trots draagt.

De uitvinders van het Rastafarianisme, Garvey en Howell, bepleitten deze trots. Maar zij waren niet de enigen en deze symboliek is terug te vinden in de "Mau Mau"-beweging, die grotendeels uit dreadlocks bestond. Deze rebellengroep werd geleid door Jomo Kenyatta die een felle tegenstander was van het blanke kolonialisme. Zelfs als hij deze symbolische vlechten niet droeg, droegen zijn vertegenwoordigers ze met trots ter ere van hun zwarte voorouders. Het was een sterk symbool om de blanken af te schrikken.

Rasta's zijn anti-geweld maar namen toch dit symbool over van zwarte opstand tegen het geweld van de blanke imperialisten die Jamaica wilden overheersen.

Als jij ook je steun wilt betuigen aan de beweging, kijk dan eens naar dit Rasta T-shirt met een vrouw met dreadlocks die bidt voor Jamaica.

Ook al bestaan deze "dikke vlechten", als we het willen vereenvoudigen, al eeuwen, toch kunnen we vaststellen dat XXL-modellen die we echt dreadlocks kunnen noemen, hun echte intrede hebben gedaan op Jamaica. Veel zwarten droegen ze, maar ook Indianen die naar het land waren geëmigreerd en ook door de blanken werden uitgebuit. Joseph Nathaniel Hibbert, een belangrijke figuur in de Rasta-beweging, kon getuigen dat hij in Jamaica Indianen had gezien met dreadlocks van meer dan 3 meter lang.

 

4- Hoe moet je met je dreadlocks pronken?

 

Zoals je ziet, lijken dreadlocks geen bijzondere uitvinder te hebben, maar zijn ze vooral een kapsel dat over de hele wereld verspreid is. Er zijn ook veel vermeldingen in de bijbelse teksten. Deze historische vlechten hebben niettemin een sterke culturele en spirituele symboliek. Op dit gebied worden de Rasta's als de uitvinders beschouwd.

U weet nu dat deze vlechten al aanwezig waren in de oorsprong van vele stammen en beschavingen over de hele wereld. Je kent ook de symboliek ervan en je kunt nu aan je vrienden uitleggen waar dreadlocks vandaan komen.