Wie heeft reggae uitgevonden?

bob marley, rasta, rastafari, reggae -

Wie heeft reggae uitgevonden?

.
Ben je een grote reggae fan en wil je meer weten over dit muziekgenre dat je in zo'n goed humeur brengt? Wil je weten waar het vandaan komt en wat het inspireert? Ben je op zoek naar een terugkeer naar je wortels? Vraag je je af wie Reggae heeft uitgevonden?

Ik ben Amadou, muzikant sinds ik een klein kind was en al zo lang een verstokte Reggae fan dat ik me niet eens kan herinneren dat ik in mijn hele leven naar iets anders geluisterd en gespeeld heb. Ik weet zeker dat ik al je vragen kan beantwoorden om ook jou onwetend te maken van de mooie en bedwelmende reggae roots muziekstijl.

Regggae komt voort uit verschillende bekende muzikale inspiratiebronnen zoals ska, rock steady, mento of calypso. Het ontstaan van deze Jamaicaanse muziek is niet het werk van één enkele artiest, maar de combinatie van talenten als Bunny Wailer, Peter Tosh, Jimmy Cliff, Fredrick Toots Hibbert en natuurlijk Bob Marley. De laatste is de Rastafarische zanger die het meest bijdroeg aan de wereldwijde popularisering ervan vanaf de jaren 1960.

Bij dit artikel zul je ontdekken:

  • De wortels en inspiraties van deze muziekstroming
  • De artiesten die bijdroegen aan het ontstaan van reggae
  • De verschillende muziekstijlen die er uit voortkwamen
  • Wat reggae vandaag geworden is

Je zult het begrepen hebben, deze ongelooflijke en vredelievende muziekstijl zal geen geheimen meer voor je hebben, je zult alle belangrijke stadia kennen die het doormaakte om de beweging te worden die we nu kennen en die de schepper van de reggaemuziek was.

Haal je Clarks overeind, laten we gaan.

1- Een muziek die met een land verbonden is

Als je aan reggae denkt, hoor je langzame ritmes, geassocieerd met de Rasta beweging en Jamaica. Natuurlijk is dit waar, maar het is niet alleen dat. Reggae heeft een geschiedenis die begint in de jaren 1950 op het Caribische eiland, voornamelijk in Kingstown. Onder het juk van Groot-Brittannië wachtte Jamaica op zijn onafhankelijkheid, gepland voor 1962. Het luistert naar Engelse en Amerikaanse muziek, maar het volk wil iets anders, eigen muziek, waarmee het bewijst dat het niet slechts "vazallen" van de Angelsaksen zijn.

Parallel hieraan wordt dit verlangen naar vrijheid ook gevonden in de Rasta beweging die in de jaren 1930 in Jamaicaanse landen ontstond en in de jaren 1960 fenomenaal succesvol werd. De mensen willen terugkeren naar hun Afrikaanse oorsprong en hun eer herwinnen.

Deze religieuze beweging legt de nadruk op de noodzaak dat de mensen van Jamaica samen kunnen leven.

Deze religieuze beweging stelt verschillende principes voorop:

  • Respect voor anderen
  • .
  • Vegetarisme
  • Het ritmisch trommelen, de nyabinghi, dat gebruikt wordt bij ceremonies die grounatie heten.

Het was in deze context dat een nieuwe muziekstijl ontstond: reggae. Het komt voort uit een slimme mix van muzikale stijlen. Er zijn hints van Ska, Steady Rock, Jazz, Soul, en het ritme van Nyabinghi. Daaraan worden nog een paar vleugjes Caribische muziek toegevoegd, zoals Mento of Calypso.

Deze muziek wordt gedraaid op de radio, maar ook via geluidsinstallaties, mobiele geluidsinstallaties die door plaatselijke dj's gebruikt worden. Dan wordt er geluisterd naar Ska , waarvan de bekendste vertegenwoordigers Desmond Dekkers of Blue Rivers and the Maroons zijn. De Steady heeft ook een grote betekenis en verleidt. Ska ligt ook aan de oorsprong van Steady Rock (waaraan Pierpoljak hulde brengt in de onderstaande klank), met een trager ritme en een heel belangrijk gebruik van bas. Onder de emblematische musici van deze muziekstijl, kan men The Wailers - waarvan Bob Marley lid is - opmerken, Frédérik "Toots" Hibbert of Ken Booth.

2- De geboorte van een muziek apart

Het was in deze context dat reggae geboren zou worden. Geïnspireerd door de ritmes van de Steady gaat deze trend het tempo verder vertragen - om de Rasta percussie - te benaderen en brengt gesyncopeerde drums naar voren en een bas die een belangrijk instrument is geworden. Reggae muziek heeft een geheel nieuwe en unieke ritmische puls, die snel overtuigt.

Het woord reggae verscheen voor het eerst in 1968 in een liedje van The Maytals - Do the Reggae - en een nummer van Tommy Mc Cook Regay.

Deze term zou afkomstig zijn van het Engelse woord Regular people - gens du peuple. Het zou ook kunnen komen van Raggedy wat haveloos betekent. Een andere mogelijke oorsprong is het Jamaicaanse slang woord Steggae dat makkelijke vrouw betekent. In het kort verwijst de term naar een nogal moeilijk dagelijks leven.

.

3- De verbanden tussen reggae en rastafarisme

Het is onmogelijk over reggae te praten zonder het over de Rasta beweging te hebben. En het is niet alleen vanwege het verband met het drummen dat bij ceremonies gebruikt wordt. De boodschap die het rastafarianisme afgeeft, benadrukt de terugkeer naar het beloofde land - Ethiopië - vrijheid en een einde aan het misbruik van de onderdrukte zwarten door de blanken. Om meer over het Rastafarianisme te weten te komen, kun je het artikel over de Rasta religie raadplegen.

Deze boodschappen zijn vaak te vinden in de teksten van deze nieuwe liedjes. Ze hekelen het moeilijke dagelijkse leven, de ondervonden onderdrukking, de onrechtvaardigheden. De twee bewegingen bevinden zich natuurlijk op gemeenschappelijk terrein en zullen eerst een aandachtig oor vinden in de Jamaicaanse sloppenwijken Trench Town of Jones Town. Deze muziek neemt de dialoog die in Rasta ceremonies gehoord wordt en vertaalt die naar een gesprek tussen de solist en de koren.

4- De eerste stappen van reggae: de uitvinders van reggae

Deze muziekstijl slaat aan in de jaren 1960. Ska-ritmes vertraagden om dansers in staat te stellen bij te blijven en er ontstonden veel "meer en meer reggae" nummers. In 1965 bracht Shawn Elliott " Shame And Scandal In The Family " uit, een tamelijk schandalig nummer dat een hit werd. In 1967 bracht "Give And Take", uitgevoerd door Jimmy Cliff - zijn echte naam is James Chambers - de muziek naar de wereld. Hij is een van de pioniers van de beweging en zal een symbool van de reggae worden. Hij is de auteur van het zeer bekende "Many rivers to cross".

.

Maar ook al had reggae enkele successen, toch stagneerde het en had het alleen in Jamaica echt succes. Het was pas Bob Marley dat de muziek bekendheid kreeg en de wereld veroverde.

a) Bob Marley, een onmiskenbaar symbool

Bob Marley nam zijn eerste album op in 1962. Maar zoals veel singer-songwriters kwam het succes maar langzaam en hij moest in fabrieken werken om aan de kost te komen. Hij verliet zijn reggaeband de Wailers waarin ook Peter Tosh, een andere grote figuur in het genre, maar volhardde in de muziek en maakte een reeks platen. En hij had gelijk. Hop, in 1967 werden vier van zijn liedjes uitgekozen door Jonnhy Nash, een beroemde reggaezanger van het eind van de jaren '60. Het was de langverwachte opkikker en Marley was eindelijk bekend en erkend en werd op alle radiostations gedraaid. Datzelfde jaar bracht hij " No Woman, No Cry " solo uit, ook al werden de Wailers op de hoes van de plaat vermeld. Maar dit succes was ook een vloek, want in december werd hij aangevallen door een bende fundamentalisten die zijn huis met een machinegeweer beschoten met een beroep op een schadelijke invloed van deze teksten op het volk!

In 1966, tijdens het bezoek van Haile Selassie - die als een Messias beschouwd werd -, Marley bekeerde zich tot het rastafarianisme. Hij zette zijn muzikale loopbaan voort en ging reggae composities maken die bij iedereen bekend en geliefd zijn. Hij blijft een iconische figuur en als je aan reggae denkt, denk je onvermijdelijk aan Bob Marley. Verschillende collecties zoals rastas dekbedovertrekken dragen zijn beeltenis uit en als je een 5-delig Bob Marley schilderij aan je muren hangt, laat je zien hoeveel reggae voor je betekent!

b) De geschiedenis van reggae zoals verteld door een toegewijde

Linto Kwesi Johnson is een belangrijke reggae artiest en een vermaard dichter. In 1994 gaf hij een interview aan het tijdschrift Best of Reggae en beschreef aan Bruno Blum wat volgens hem de oorsprong van deze muzikale trend was:

5- Stemmen die worden verheven

Dit succes opent niettemin de deur voor veel andere artiesten. Bunny Wailer, Israel Vibrations, The Gladiators, Gergory Isaac, Douglas Mack en Horace Andy zijn allemaal te horen. Ook veel andere artiesten uit verschillende muziekgenres worden verleid. Concerten en festivals die mensenmassa's aan het dansen brengen, vermenigvuldigen zich over de hele wereld waardoor de fusie ontstaat tussen de klanken van ragga, dancehall, hiphop, funk, disco, groove, reggae en zelfs gospel.

Een nieuw gezicht van Jamaica treedt naar voren voor de wereld. Het zijn niet langer mooie stranden en charmante koloniale stadjes die in deze realistische teksten worden afgebeeld. In Marley's album " Catch a Fire " bijvoorbeeld hoor je een realistische weergave van de misdaad en de ellende van de bewoners. 13 studio-albums en 9 live-albums schiepen de mythe. Marley bleef tot aan zijn dood - in 1981 - een levend symbool van de reggae. Zijn boodschap zal voortleven, reggae leeft voort.

6- Reggae doorkruist de decennia

Nu de pure reggae zijn boegbeeld verloren heeft, ondergaat het enkele veranderingen die het in staat stellen zijn leven voort te zetten. De grote verandering is de dub die in de jaren 1980 ontstaat. Deze mix van gesproken woord en reggae ritmes werd geïnspireerd door de DJ's die in de Jamaicaanse straten muziek draaiden. Deze voorouders van rappers - bekend als toasters - improviseerden op de kloppende ritmes die populair werden. Lee Perry is de leidende zanger van deze trend, maar je kunt ook luisteren naar King Tubby of Mad Professor. Dit genre zal afleiden van roots reggae of old-school reggae en zich verwijderen van de Rasta leefregels die door de vroege vertegenwoordigers van het genre naar voren gebracht werden.

Maar "echte reggae" is niet dood en de wedergeboorte ervan is te zien bij Britse bands als UB 40 of Steel Pulse die veel succes hebben.

In de jaren negentig inspireerde dub reggae rappers. De melodieën werden bewerkt en reggae werd jungle of techno. Ook vandaag nog is deze muzikale trend te vinden bij artiesten als Selah Sue, Sean Paul of Shaggy.

7- Een ongelooflijk muzikaal lot

Zoals je inmiddels wel weet is Reggae niet de schepping van één persoon, maar eerder een combinatie van verschillende muziekstijlen die allemaal mee vorm hebben gegeven aan de muziek waar we zo van houden.

Met al deze nieuwe kennis ken je nu de geschiedenis van roots reggae en zijn inspiraties. Je weet ook welke grote figuren bijgedragen hebben aan het ontstaan ervan en aan de verspreiding ervan over de wereld en de decennia.

Het is altijd een genoegen te zien dat veel mensen fan zijn van deze uitzonderlijke en betekenisvolle muziek. Jij bent een van degenen die solidariteit, wederzijdse hulp en menselijke vrijheid op de voorgrond plaatsen, en dat maakt jou tot een bijzonder mens.

Het gevoel bij een beweging te horen die zo krachtig is als het Rastafarianisme maakt je zo trots en blij. Ook jij kunt het met overtuiging beweren in deze zomertijd die synoniem is met strand en zon door een van deze unieke paar slippers te dragen.

De Rastafari beweging is een beweging die je zo trots en blij doet voelen.

Ontdek de collectie hieronder: