Wie is Bob Marley's moeder?

bob marley, Cedella Booker Marley -

Wie is Bob Marley's moeder?

 

Als je van het reggae icoon houdt, wil je waarschijnlijk meer weten over zijn oorsprong? Wie zijn Bob Marley's ouders? Het is een manier om te begrijpen wat belangrijk voor hem was en wat zijn persoonlijkheid vormde. Zoek uit wie Bob Marley's moeder is.

Net als jij, stelde ik mezelf deze vragen. Ik ben al vele jaren gefascineerd door rastafarisme en reggae, dus ik wilde meer te weten komen over wat Bob Marley bezielde. Dus ik onderzocht de moeder van de zangeres en dit is wat ik vond.

Cedella Booker Marley

Van haar jeugd in Jamaica tot haar dood in Florida had Cedella Marley een rijk leven, en niet alleen omdat ze de moeder was van een zekere Bob Marley. Als dochter van boeren, kon ze omgaan met de ups en downs van het leven. Ze groeide zelf uit tot een bekende zangeres en schrijfster.

In ons artikel kunt u meer te weten komen over Mama B. U kunt meer te weten komen over :

  • Zijn jeugd in Jamaica ;
  • Zijn leven in de Verenigde Staten;
  • Zijn relatie met zijn zoon en zijn activiteiten.

Klaar om Cedella te ontmoeten? Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over de moeder van het reggae icoon!

 

1- EEN FRAGIELE JEUGD

Cedella Editha Malcolm werd op 23 juli 1926 geboren in Rhoden Hall in de parochie van Saint Ann, een gebied in het noordelijk centrale deel van het eiland. Haar ouders (Omeriah Malcolm en Albertha Whilby) hadden de leiding over een boerderij waar ze bananen, koffie en pepers verbouwden. Het leven was hard maar de familie had een belangrijke plaats in de parochie. Cedella is de zesde dochter van het echtpaar.

Zij zette haar eerste stappen in deze hardwerkende omgeving en ontmoette een belangrijke man toen zij pas 17 jaar oud was: Norval Sinclair Marley. Hij werkte op de boerderij als de plantage manager voor Hare Majesteit. De zoon van deze kolonist was meer dan 55 jaar oud toen hij Cedella verliefd op hem maakte. Hij was een blanke Engelse 'kapitein'. Hij is geboren in Jamaica als zoon van Britse kolonisten. Deze relatie werd afgekeurd in een sociale context die nog sterk door slavernij werd gekenmerkt. Maar dat weerhield hen er niet van om te trouwen (in 1944) en in 1945 een zekere Robert Nesta Marley ter wereld te brengen (doet dat een belletje rinkelen?).

marley moeder

a) Een leven samen op je eentje!

Norval's familie keurde deze verbintenis sterk af. En Norval zelf was niet erg enthousiast over dit huwelijk. Hij was vaak weg voor zaken. Hij had Cedella verteld dat hij lid was van de Royal Marines, wat het perfecte excuus was om thuis weg te gaan.

Cedella bleef bij haar ouders en moest haar zoon alleen opvoeden. Natuurlijk geeft Norval haar af en toe financiële steun, maar het is niet het leven waarvan Cedella als echtpaar had gedroomd.

Het leven wordt steeds moeilijker. Onterfd en verlaten door zijn familie, was de man weggezonken in alcoholisme. Norval had de moeder van haar zoon gescheiden en verhuisde de jongen naar Kingston met hem, zodat, zoals hij Cedella had verteld, Bob naar school kon gaan. Kleine Bob was toen zes jaar oud. Hij bleef twee jaar bij zijn vader. Toen zij door de hoofdstad reed, zag de moeder haar jonge kind op straat rondhangen. Zij vernam spoedig dat Bob's vader hem aan een oude vrouw had toevertrouwd om voor haar het huishouden te doen.

Cedella neemt Bob onmiddellijk mee terug naar de familieboerderij.

Het paar scheidde voorgoed toen Norval Sinclair Marley in 1955 overleed.

b) De ene moeilijkheid na de andere

Maar het werk op het land betaalt steeds minder. En ook al werkt Cedella hard om haar ouders te helpen, ze zal spoedig een keuze moeten maken. Ze kon in St. Ann blijven en haar zoon meeslepen in het steeds moeilijker en onrendabeler werk op het land, of ze kon vertrekken.

Ze koos voor de tweede optie. Zoals veel boeren in die tijd - het was begin jaren vijftig - vertrok de jonge vrouw met haar zoon naar de hoofdstad, in de hoop een beter betaalde baan te vinden.Maar de droom verandert al snel in een nachtmerrie. De moeder en haar zoon vestigen zich in een getto (Trenchtown) en kunnen zich redden. Zij leeft van oneven banen, de ene moeilijker dan de andere, en verdient niet genoeg geld om fatsoenlijk rond te komen.

Zij verdroeg deze dagelijkse ellende enige tijd en besloot toen te veranderen en haar leven in eigen hand te nemen. Zij krijgt een tweede kind, Claudette, met Taddeus Livingston, de vader van Bunny Livingston, die Bunny Wailer wordt, een jeugdvriend van haar zoon.

2- VERTREK NAAR DE VERENIGDE STATEN

Het was de dood van haar man aan een hartaanval die de dingen in beweging zette. Ook al betaalde hij haar niet regelmatig geld, de kleine bedragen die Norval betaalde waren toch "brood op de plank". Toen hij stierf, kreeg de jonge weduwe niets en moest zij het dagelijks leven helemaal alleen zien aan te kunnen. Dus nam ze een belangrijke beslissing: elders op zoek gaan naar groenere weiden.

a) Delaware

Ze gaat naar de Verenigde Staten. Ze laat haar kind achter in Trenchtown bij de Livingston familie en verhuist naar Delaware

Ze werkte als dienstmeisje in vele hotels. Toen ontmoette ze een Amerikaanse ambtenaar, Edward Booker, met wie ze trouwde. Haar leven werd stabieler en zij kon haar zoon verwelkomen die zich begin jaren zestig bij haar voegde.

De vrouw zette haar Amerikaanse leven voort. Zij werd geconfronteerd met een tweede verlies door de dood van haar zoon Anthony, die zij met Edward had gekregen, en een paar jaar later stierf haar echtgenoot. Ze vertrok toen om een nieuw leven te beginnen in Miami, Florida. Haar zoon kocht een mooi huis voor haar waar ze zich in vestigde.

Het was in Miami dat zij haar zoon begeleidde naar zijn sterfbed en vervolgens zelf overleed in 2008 op 81-jarige leeftijd.

 

3- RICHE WEGEN

Zoals je misschien al geraden hebt, is Cedella's leven niet altijd rooskleurig geweest. Maar de jonge vrouw heeft zich altijd verzet.  Ze werd erg beroemd dankzij haar zoon, die vaak over haar sprak. Maar dat niet alleen.

 

a) Een vrouwelijke vechter

 

Van een jonge, verwaarloosde moeder tot een vechtende vrouw, Cedella is altijd vooruit gegaan zonder ooit op te geven. Ze werd geconfronteerd met raciale vernedering, sociale ongelijkheid, armoede...

Mama B, de bijnaam die ze kreeg, wilde nooit gedomineerd worden door gebeurtenissen. Ze was een zeer humanist en leerde haar zoon Bob anderen te respecteren. In de loop der jaren is zij een muze geworden voor alle vrouwen die met ongelijkheid te maken hebben.

Zelfs toen zij hiermee werd geconfronteerd, heeft zij altijd haar respect voor anderen behouden en heeft zij deze hindernissen gebruikt om vooruit te komen. Ze heeft een moeilijk leven veranderd in een leven vol liefde.

 

b) Een kunstenaar

 

Ze heeft ook geprobeerd kunst te beoefenen. Ze ontdekte het zingen met haar zoon en heeft ook platen gemaakt. Als je hard genoeg zoekt, kun je twee van haar albums vinden. De eerste, Awake Zion, werd uitgebracht in 1991. De tweede, Smilin' Island of Song, werd een jaar later uitgebracht.

 

Mama B heeft ook geprobeerd te schrijven. Zij heeft twee boeken over haar zoon gepubliceerd: Bob Marley, My Son en Bob Marley: An Intimate Portrait by His Mother.

Zij organiseerde ook het 9 Mile Music Festival. Elk jaar wordt in Miami een muziekfestival gehouden om de vredesboodschap te promoten die haar zoon voorstaat. Het ingezamelde geld wordt gedoneerd aan plaatselijke goede doelen. Er wordt ook voedsel verzameld. Zij heeft ook als zangeres deelgenomen aan het festival ter herdenking van de 60e verjaardag van de geboorte van haar zoon in Addis Abeba, Ethiopië.

Cedella stond dicht bij de geliefde Rasta leefregels van haar zoon. Lange tijd droeg ze duizelingwekkende dreadlocks.

Voordat ze een natuurlijke dood stierf, werd de vrouw een baken van reggae en rastafarisme.

 

4- NOG EEN MARLEY ICOON !

 

De Marleys zijn niet alleen Bob en zijn musicerende zonen. Er is ook Cedella, de moeder van de zangeres. Als sterke, sympathieke en bescheiden vrouw heeft zij zich door moeilijke tijden heen geslagen zonder ooit met de ogen te knipperen. Van het platteland van Jamaica tot Miami, heeft ze een leven opgebouwd dat een filmheldin waardig is.

Nu weet je waar Bob Marley zijn kracht vandaan haalde! En je zult al diegenen kunnen beantwoorden die meer willen weten over de Marleys moeder en zoon. Als jong boerenmeisje, snel in de steek gelaten door haar man, gaf Cedella nooit op en slaagde erin haar leven in de Verenigde Staten weer op te bouwen. Zij leefde in een getto, moest hard werken, verloor haar echtgenoten en een zoon, maar behield altijd de kracht om door te gaan. Je kunt naar haar wijzen als een voorbeeld van sterke vrouwen die ertoe deden!

Haar hele leven zette ze haar familie op de eerste plaats en natuurlijk haar eerste zoon. Zij stond aan zijn zijde toen de zanger begon te wankelen. Zij was bij hem tijdens zijn behandeling in Duitsland en bleef aan zijn bed toen hij zijn laatste adem uitblies.

U kunt ook een van deze sweatshirts met Rasta symbolen aannemen die u hier kunt vinden