WIE WAS BOB MARLEY?

bob marley -

WIE WAS BOB MARLEY?

Biografie van Bob Marley, reggae ster

 

Bob Marley (geboren als Robert Nesta Marley; 6 februari 1945- 11 mei 1981) was de meest invloedrijke Jamaicaanse muzikant in de geschiedenis, het icoon van de reggaemuziek en een spiritueel icoon en profeet voor velen. Zijn muziek blijft over de hele wereld populair en zijn werk draagt sterke spirituele en politieke boodschappen uit. Marley stierf in 1981 op 36-jarige leeftijd aan kanker.

 BOB MARLEY RASTAFARIMARKET

Geboren in het dorp Nine Mile in de parochie van Saint Ann, was Bob's vader, Norval Sinclair Marley, een blanke Jamaicaan van Engelse afkomst wiens familie afkomstig was uit Essex, Engeland. Hij was kapitein bij de Royal Marines en opzichter op een plantage. Hij trouwde met Cedetta Booker toen ze pas 18 was.Hoewel Norval zijn vrouw en kind financieel ondersteunde, zag hij hen zelden omdat hij vaak weg was voor zaken. In 1955, toen Bob tien jaar oud was, stierf Norval op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval.

bob marleyAls tiener raakte Bob Marley bevriend met Bunny Wailer, en ze leerden samen muziek spelen. Toen Marley 14 was, ging hij van school om te leren lassen en bracht hij zijn vrije tijd door met het spelen met Bunny Wailer en ska-muzikant Joe Higgs.

De eerste opnames en de formatie van de Wailers

 

Bob Marley nam zijn eerste twee singles op in 1962 toen hij nog een tiener was, maar geen van beide trok in die tijd veel aandacht. In 1963 vormde hij een ska band met Bunny Wailer en Peter Tosh, die oorspronkelijk "The Teenagers" heette.

 RASTAFARIMARKET.FR BOB MARLEY

Later werd de groep "The Wailing Rudeboys", daarna "The Wailing Wailers", en tenslotte "The Wailers". Hun eerste hits in Studio One, opgenomen in de populaire rocksteady stijl, waren "Simmer Down" (1964) en "Soul Rebel" (1965), beide geschreven door Marley.

 

Huwelijk en religieuze bekering

 

Marley trouwde in 1966 met Rita Anderson en bracht met haar moeder een paar maanden door in Delaware in de Verenigde Staten. Toen Marley terugkeerde naar Jamaica, begon hij het Rastafarian geloof te praktiseren en liet hij zijn kenmerkende dreadlocks groeien.

De "Rastafari Beweging" is een Abrahamitisch geloof dat gelooft dat de Ethiopische keizer Haile Selassie de tweede komst van de Messias was. Rastafari geloven dat de Westerse cultuur, en de Angelsaksische in het bijzonder, het legendarische Babylon is, slecht en onderdrukkend. Als vrome Rasta nam Marley deel aan het rituele gebruik van ganja (marihuana).

 

Een wereldwijd succes

 

The Wailers werden in de jaren zestig populair in Jamaica met hun ska-getinte muziek en in 1972 tekenden ze bij het internationale Island-label. Hun album "Catch a Fire" uit 1973 bracht hen wereldwijde aandacht. Hun album "Burnin'" uit 1974 bevatte "I Shot The Sheriff" en "Get Up, Stand Up", die beide grote belangstelling wekten in de Verenigde Staten en Europa.

 BOB MARLEY

Datzelfde jaar gingen de Wailers echter uit elkaar om een solocarrière na te streven. Tegen die tijd had Marley een volledige overgang gemaakt van ska en rocksteady naar een nieuwe stijl, die voor altijd reggae zou worden genoemd. Het woord reggae komt van "rege-rege", een slang-woord voor haveloze kleding ("vodden") en verwijst waarschijnlijk naar zijn wirwar van invloeden, waaronder traditionele en hedendaagse Jamaicaanse muziek, zoals ska en mento, maar ook Amerikaanse R&B. 

 

Bob Marley & the Wailers

 

Bob Marley bleef toeren en platen opnemen onder de naam "Bob Marley & the Wailers", hoewel hij het enige oorspronkelijke lid van de groep was. In 1975 werd "No Woman, No Cry" Bob Marley's eerste grote hit en zijn volgende album, "Rastaman Vibration", bereikte de Billboard Top 10. Binnen een paar jaar produceerde Bob Marley klassieke songs als "Exodus", "One Love", "Coming in from the Cold", "Jamming" en "Redemption Song".

Politiek en religieus activisme

 

Bob Marley heeft een groot deel van de late jaren zeventig geprobeerd vrede en cultureel begrip in Jamaica te bevorderen. Marley overleefde een moordaanslag (samen met zijn vrouw en manager, die het ook overleefden) kort voor een vredesconcert in 1976, waarbij Marley probeerde een wapenstilstand te bewerkstelligen tussen de politieke groeperingen in Jamaica.

 

Marley trad ook op als een wereldwijde culturele ambassadeur voor het Jamaicaanse volk en de Rastafarian religie. Hij blijft vereerd als een profeet door velen, en zeker een religieus en cultureel icoon door vele anderen.

 

 

Overleden

 

In 1977 vond Marley een verwonding aan zijn voet waarvan hij dacht dat het een voetbalblessure was. Later werd ontdekt dat het een kwaadaardig melanoom was. Artsen raadden amputatie van zijn teen aan, maar hij weigerde de behandeling om religieuze redenen. De kanker verspreidde zich uiteindelijk. Toen hij in 1980 eindelijk besloot zich te laten behandelen, was de kanker van Marley terminaal.

 

Marley wilde in Jamaica sterven, maar hij kon de vlucht naar huis niet aan en stierf in Miami op 11 mei 1981. Hij kreeg een staatsbegrafenis. Zijn laatste opname, in het Stanley Theater in Pittsburgh, werd opgenomen en voor het nageslacht uitgebracht als "Bob Marley and the Wailers Live Forever".

 

Legacy

 

Bob Marley wordt over de hele wereld vereerd als zowel de iconische figuur van de Jamaicaanse muziek als een spiritueel leider. Zijn vrouw Rita zet zijn werk voort, en zijn zonen Damian "Jr. Gong", Julian, Ziggy, Stephen, Ky-Mani, en zijn dochters Cedelia en Sharon zetten zijn muzikale nalatenschap voort (de andere broers en zussen spelen niet professioneel muziek).Bob Marley's prijzen en onderscheidingen zijn onder meer een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame en een Grammy Lifetime Achievement Award. Zijn liedjes en albums werden ook meermaals bekroond, zoals Time magazine's Album of the Century (voor "Exodus") en de BBC's Millennium Song voor "One Love".