Wie was Thomas Sankara?

THOMAS SANKARA -

Wie was Thomas Sankara?

BIOGRAFIE VAN THOMAS SANKARA

Een portret van Thomas Sankara, revolutionair en eerste president van Burkina Faso.

Thomas Isidore Noel Sankara werd geboren in de stad Yako in het noorden van Burkina Faso en het leek erop dat de jongeman voorbestemd was om priester te worden. Hij haalde goede cijfers op zijn school in Bobo-Dioulasso en was een uitstekend student. Toen hij zich inschreef voor het seminarie, besloot hij volledig om te keren en in het leger te gaan. Hij deed dit door toe te treden tot de militaire academie van Kadiogo in Ouagadougou. Daar maakte hij kennis met progressieve ideeën via informele lessen die een van zijn burgermeesters, Adama Touré, in het geheim gaf aan een groep van zijn beste leerlingen. Daar leerde hij over het communisme en de Chinese en Sovjetrevoluties.

 Van 1970 tot 1973 bezocht Sankara de militaire school van Antsirabe in Madagaskar, waar hij werd opgeleid tot legerofficier. In 1974 nam hij als jonge luitenant in het leger van Opper-Volta deel aan een grensoorlog met Mali en keerde als held naar huis terug. Sankara studeerde vervolgens in Frankrijk en later in Marokko, waar hij Blaise Compaoré en andere burgerstudenten uit Opper-Volta ontmoette, die later linkse organisaties in het land gingen organiseren. Toen hij in 1976 het commando voerde over het Commando Trainingscentrum in de stad Po, verwierf Thomas Sankara bekendheid door zijn soldaten aan te moedigen burgers te helpen bij hun werk. Hij speelde ook gitaar op gemeenschapsbijeenkomsten met een lokale band, Pô Missiles.


In de jaren '70 omarmde Sankara in toenemende mate de linkse politiek. Hij organiseerde de communistische officiersgroep in het leger en woonde vergaderingen bij van verschillende linkse partijen, vakbonden en studentengroeperingen, meestal in burgerkleding.


In 1981 was Sankara korte tijd staatssecretaris van Voorlichting in het pas opgerichte Militaire Comité voor Hervorming en Militaire Vooruitgang (CMRPN). Dit was een groep officieren die onlangs de macht hadden gegrepen. In april 1982 legde hij zijn ambt neer en stelde de CMRPM aan de kaak. Toen een nieuwe militaire staatsgreep de Raad voor de Veiligheid van het Volk aan de macht bracht, werd Sankara in 1983 tot eerste minister benoemd, maar hij werd spoedig uit zijn ambt ontzet en onder huisarrest geplaatst, hetgeen een volksopstand uitlokte.


Op 4 augustus 1983 organiseerde Blaise Compaoré de "augustusrevolutie", oftewel een staatsgreep tegen de Raad voor de veiligheid van het volk. Het nieuwe regime, dat zichzelf de Nationale Raad van de Revolutie (CNR) noemde, benoemde de 34-jarige Thomas Sankara tot president. Als president streefde Sankara ernaar een einde te maken aan de corruptie, herbebossing te bevorderen, hongersnood te voorkomen, de rechten van de vrouw te steunen, het platteland te ontwikkelen en voorrang te geven aan onderwijs en gezondheidszorg. Hij doopte het land om tot "Burkina Faso", wat "de republiek van het eerzame volk" betekent.


Op 15 oktober 1987 werd Thomas Sankara samen met twaalf andere functionarissen vermoord bij een staatsgreep op instigatie van zijn vroegere politieke bondgenoot Blaise Compaoré.  Hij was 37 jaar oud op het moment van zijn dood.